NaslovnaNovostiNorthrop Grumman otkriva novi pogled na stelt lovac budućnosti

Northrop Grumman otkriva novi pogled na stelt lovac budućnosti

Američka vojno-industrijska kompanija Northrop Grumman Corporation objavila je nekoliko video snimaka, koji „bacaju“ novi pogled na stelt lovac budućnosti.

Proizvođač je 2021. godine već organizovao sličnu promociju, pokazujući svoje konceptualno shvatanje taktičkog mlaznjaka sličnog platformi sa posadom Next Generation Air Dominance (NGAD).

Ovo je 17. maja objavilo američko izdanje The Drive, dajući detalje o tome šta se dešava.

Publikacija navodi da proizvođač nastavlja da intrigira stručnjake, vojsku, konkurente, entuzijaste u avijaciji ali i obične ljude, dostavljajući svoje varijacije o različitim detaljima dizajna aviona.

Prvi video, koji traje samo 15 sekundi, prikazuje tri zaposlena u kompaniji kako govore o mogućem doprinosu koji bi svaki od njih mogao dati istoriji vazduhoplovstva i budućnosti u Northrop Grumman-u.

U video snimku ispod, možete videti E-2D Advanced Hawkeye avion za rano upozorenje koji trenutno koristi mornarica, a koji će nastaviti da leti kao „digitalni bek“ sve do 2040-ih.

https://www.youtube.com/watch?v=vi86HJYTAO0

Iza E-2D vidimo nos onoga što liči na EA-18G Growler. Na levoj strani prikazan je konvencionalni taktički mlaznjak sa posadom sličan konceptu NGAD-a.

Za razliku od objave Northrop iz 2021., koji je detaljnije prikazao nos istog koncepta, novi promo video pruža bolji pogled na oblik aviona u celini, piše u publikaciji.

snimak izbliza zamisljenog ngad koncepta koji se vidi u videu
snimak izbliza zamisljenog ngad koncepta koji se vidi u videu

Napominje se da prikazani prototip aviona, naravno, ispunjava zahteve NGAD-a. Trebalo bi da ima prilično veliki domet, ozbiljnu nosivost i mali radarski presek bez vertikalnog repa.

Takođe možete videti diskretne usisnike vazduha postavljene na vrhu. Dizajn takođe ima veoma dugu liniju brade oko okvira aviona, kao i nosni „kljun“ B-2 i kokpit za jednog pilota.

Druga dva video snimka iz iste serije daju nam delimičan frontalni pogled koji ima jaku vibraciju B-21 Raider i još širi pogled na dotični dizajn iz daljine, navedeno je u materijalu.

https://www.youtube.com/watch?v=BEqblCpg3-I

Publikacija je naglasila da nije poznato koliko tačno koncept prikazan na video snimcima odgovara onome što je Northrop Grumman smislio u vezi sa dizajnom NGAD platforme sa ljudskom posadom.

Međutim, očigledno je da će krajnji rezultat biti drugačiji od koncepta. Takođe je moguće da je koncept prikazan u video snimcima delimično zasnovan na elementima NGAD demonstratora iz stvarnog života koji već nekoliko godina leti sa američkim vazduhoplovstvom.

umetnicka koncepcija naprednog borbenog aviona seste generacije. collins aerospace collins aerospace
umetnicka koncepcija naprednog borbenog aviona seste generacije. collins aerospace collins aerospace

Međutim, još uvek ne znamo ko je napravio ovu eksperimentalnu letelicu. Možda pripada Boeingu ili Lockheed Martinu. A to što je demonstrator pripadao nekoj od ovih kompanija ne znači da će verzija koja je sada u konkurenciji biti ista, zaključuju mediji.

3 KOMENTARA

  1. Migu 29 treba novi radar i bolja raketa i svi zapadni avioni mogu samo da plaču kao Ukrajinci! Rusi su na nama naučili šta je problem i rešili ga novom raketom po sistemu ne moš me ni vidiš i evo ti!!! Sada samo da naprave i zaštitu za to, šta verovatno jesu!!! Ali je još nismo videli, jer im trenutno ne treba!!!!

  2. Ameri, ajte prvo doradite polu-fabrikate F22 i F35, pa onda terajte dalje. Na ova dva aviona vam se smeje ceo svet, ZAŠTO ?
    Preskupi, u svim segmentima, nepouzdani u mnogim segmentima, bez adekvatnog naoružanja vazduh-vazduh i da ne pričam dalje.

    • Ako smatras da je polufabrikat f22 onda vjerovatno mislis da je mig 29 cudo tehnike,a to sto mislis da im se smije ceo svet vjerovatno nisi mrdnuo dalje od cacka.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave