NaslovnaNovostiRusija nabavila "jezive" bacače plamena opremljene termobaričnom municijom za urbanu borbu

Rusija nabavila “jezive” bacače plamena opremljene termobaričnom municijom za urbanu borbu

Ruska vojska je dobila prenosni pešadijski bacač plamena pod nazivom „Borodač“, posebno dizajniran za gradsko ratovanje. Ovo je saopštio Aleksandar Kočkin, zamenik generalnog direktora „Tehmaš“ dela državne korporacije Rosteh.

„MRO-A, ili Borodač, je ručni pešadijski bacač “plamena” male veličine, analog protivtenkovske granate na raketni pogon, samo što je njegova bojeva glava opremljena termobaričnim sastavom. U pitanju je bacač za jednokratnu upotrebu. Ruska vojska ga je već usvojila, prenose RIA novosti.

Bacač “plamena” je stvoren za jednokratnu upotrebu. Sličan je jednom od najpopularnijih, razvijenim 1980-te godine, RPO-A Šmelj. „Pešadijski bacač plamena na raketni pogon-A“, je prenosiv bacač plamena za jednokratnu upotrebu koji koristi raketnu propulziju.

Prvi put su se 2014. pojavili izveštaji koji sugerišu da su proruski ukrajinski borci u regionu Donjecka viđeni kako rukuju raketnim bacačima MRO-A ruske proizvodnje.T

U to vreme, neki medijski izveštaji su primetili da je MRO bio samostalan, jednokratni raketni bacač 72,5 mm za jednokratnu upotrebu sličan seriji RPO 93 mm, ali lakši od RPO.

Izveštaji nisu dali naziv oružja u upotrebi još 2014. Međutim, navedeno je da su serije RPO i MRO klasifikovane kao „bacači plamena“ i zna se da imaju zapaljive bojeve glave.

Takođe je navedeno da je MRO-A ispaljivao termobarične bojeve glave, probijajući zgrade i utvrđenja. Prema neproverenim izveštajima, Ukrajina je takođe zarobila ove bacače plamena.

proruski ukrajinci sa mro a lanserima
Proruski Ukrajinci sa MRO-A lanserima u Donjecku 2014. godine

Sa svoje strane, Kočkin je posebno pojasnio medijima da je pešadijski bacač plamena „Borodač“ razvijen za gradsku borbu.

Štaviše, pres-služba Rosteca je objasnila da je mali raketni bacač plamena MRO-A dizajniran za uništavanje trupa smeštenih u zgradama, odbrambenim strukturama, automobiima i lako oklopnim vozilima.

MRO-A „Borodač“ je prvi put predstavljen na međunarodnoj izložbi MILEKS-2023 koja je otvorena 17. maja u Minsku, Belorusiji. Prema izveštajima, Moskva izlaže preko 150 vojnih proizvoda na izložbi oružja, uključujući i teški termobarični višecevni bacač raketa TOS-1A, koji se već uveliko dokazao i zadao je teške udarce ukrajinskim utvrđenjima.

TOS-1A Solncepek pravi haos u Ukrajini

Rusija je naširoko koristila termobarično oružje u svojim vojnim operacijama u Ukrajini. Oni su ozloglašeni po široko rasprostranjenoj devastaciji koju stvaraju zbog svoje sposobnosti da prodiru kroz ljudske organe.

Ruski zvaničnici se zaklinju u borbenu efikasnost ovog sistema, tvrdeći da Zapad nema alternativu ovom ruskom sistemu naoružanja.

Ruski termobarični višecevni bacači raketa TOS-1 (тяжёлая огнемётная системаБуратино i TOS-1A Солнцепёк primećeni su 26 februara predveče u blizini Belgoroda, nedaleko od ukrajinske granice. 

Višecevni bacači raketa TOS-1 ili TOS-1A sa 30 ili 24 lansirnih cevi na šasijama tenkova T-72 su u stanju da lansiraju rakete 220 mmsa termobaričnim bojevim glavama.

TOS-1A ima domet do 6 km, ali zato može da pokrije veoma veliku površinu, a pogođeno područje posle udara je još veće – 40.000 kvadratnih metara. Sistem ispaljuje municiju od 220 mm.

TOS-1A je u stanju da ispali celu svoju salvu raketa za manje od 12 sekundi. Obično njime upravlja tročlana posada i može se transportovati drumskim, železničkim ili vazdušnim putem.

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva. 

tos 1a
tos-1a

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase. 

Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje.

Ruska vojska aktivno koristi sisteme TOS-1A protiv kijevskih snaga od početka svoje specijalne operacije u Ukrajini. Tokom operacije testirana je i unapređena verzija sistema, nazvana TOS-2. Naoružan je i snažnijim raketama većeg dometa.

Inače, Rusi su u zavodu НПО Сплав razvili i TOS-2 Тосочка na kamionima Урал-63704-0010 serije Торнадо-У.

TOS-2
TOS-2

TOS-1A su koristile ruske snage u nekoliko sukoba, uključujući Prvi i Drugi čečenski rat, rusko-gruzijski rat i građanski rat u Siriji.

Ruska vojska i dalje aktivno koristi sisteme Solncepjok duž cele linije fronta u Donbasu. Na primer, u Bakhmutu:

1 KOMENTAR

  1. Толико лажи запада да би и задњи укрофашиста изгинуо место њих,али идете бајо сви под руски мач то је сигурно.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave