NaslovnaNovostiDa li sukob u Ukrajini sve više liči na rat u Vijetnamu?

Da li sukob u Ukrajini sve više liči na rat u Vijetnamu?

Događaji u Ukrajini su svakim danom pravili asocijacije na Drugi svetski rat, međutim sukob sve više počinje da liči na operaciju SAD u Vijetnamu. Samo je sada Oružanim snagama Ukrajine dodeljena uloga vojske Južnog Vijetnama.

Ukrajinska vojska je skoro u potpunosti prešla na upotrebu NATO opreme i potpuno je zavisna od snabdevanja sa Zapada, među kojima tradicionalno glavnu ulogu imaju SAD.

Ispitivanje zarobljenog pripadnika Vijetkonga

Jedina razlika je u tome što je južnovijetnamska vojska imala avijaciju, koju oružane snage Ukrajine još uvek nema. Ni količinski, a kamoli modernu kao Rusija. Međutim, sudeći po dinamici isporuka naoružanja Ukrajini i najavljenom početku obuke pilota, lovci će pre ili kasnije biti predati Kijevu.

Kako se vojna tehnika sovjetske proizvodnje povlači iz Oružanih snaga Ukrajine i gotovo potpuni prelazak na NATO opremu, vraćamo se u dane Vijetnamskog rata, a Oružane snage Ukrajine postaju vojska Južnog Vijetnama.

Južnovijetnamski padobranci i zapadni TV novinari pod minobacačkom vatrom snaga Vijetkonga. Bitka za Nјuport most, ponedelјak 28. april 1975. godine
Južnovijetnamski padobranci i zapadni TV novinari pod minobacačkom vatrom snaga Vijetkonga. Bitka za Nјuport most, ponedelјak 28. april 1975. godine

Posle više od 50 godina, ponovo su se sukobile dve različite vojne škole i dve različite tehničke misli. Prošli put sličan sudar različitih doktrina se završio sa helikopterima na krovovima Sajgona, ovaj put, videćemo.

Jedna bitna razlika je jedino u tome što niko [sem Kineza] ne spominje mir. Čak i na izborima za mis, niko ne spominje mir u svetu. Pokreti mira, poput čuvenih američkih tokom vijetnamskog rata, sada su potpuno ugušeni dok partije “zelenih i liberalnih” huškaju na rat do uništenja.

Mediji deluju jednostrano bez trunke bojazni za reputaciju koju su sticali decenijama, a čuveni publicisti pišu samostalno, na platformama poput Substack.

Sajgon, 30 april 1975:  Posada helikoptera Boeing-Vertol CH-46D Sea Knight  broj YW 154803 (poznat i kao  Lady Ace 09) iz sastava HMM 165 – 165. skvadrona srednjih helikoptera Mornaričkog koprusa (Marine Medium Helicopter Squadron 165 White Knights) tokom operacije Frequent Wind, 30 aprila 1975, po ličnom naređenju predsednika SAD Gerald Ford-a, evakuiše osoblje i američkog ambasadora Graham Martin-a iz zgrade ambasade u Sajgonu.
Sajgon, 30 april 1975: Posada helikoptera Boeing-Vertol CH-46D Sea Knight  broj YW 154803 (poznat i kao  Lady Ace 09) iz sastava HMM 165 – 165. skvadrona srednjih helikoptera Mornaričkog koprusa (Marine Medium Helicopter Squadron 165 White Knights) tokom operacije Frequent Wind, 30 aprila 1975, po ličnom naređenju predsednika SAD Gerald Ford-a, evakuiše osoblje i američkog ambasadora Graham Martin-a iz zgrade ambasade u Sajgonu.

„Helikopteri iz Sajgona“ se odnosi na operaciju “Frequent Wind”, koju je osmislila i sprovela američka vojska da evakuiše svoje građane iz Vijetnama. Helikopter koji je spasio Amerikance postao je i simbol poraza.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave