NaslovnaNovosti„Lanceti“ pogodili dva ukrajinska višecevna raketna sistema: češki RM-70 i sovjetski „Uragan“

„Lanceti“ pogodili dva ukrajinska višecevna raketna sistema: češki RM-70 i sovjetski „Uragan“

Još jedna uspešna upotreba lutajuće municije Lancet od strane ruske vojske zabeležena je u zoni sukoba u Ukrajini. Ovoga puta žrtve bespilotne letelice kamikaze postale su sovjetski višecevni raketni sistem BM-27 „Uragan“ i češki RM-70 Oružanih snaga Ukrajine. Snimci uništenja objavljeni su na telegramu.

Na jednom od objavljenih video snimaka se jasno vidi kako se Uragan višecevni raketni bacač, u pratnji civilnog automobila i nekoliko ukrajinskih vojnih lica, zaustavio pored puta.

U tom trenutku, dron Lancet mu je ušao u trag. Napad je bio toliko brz da ukrajinska vojska nije ni imala vremena adekvatno reagovati. Tek kada je municija Lanset udarila u šine višecevnog lansera, vojnici su se razbežali.

Najverovatnije je instalacija višecevni raketni sistem „Uragan“ krenula ka mestu udara na položaje ruskih trupa. Pretpostavljamo, sobzirom da je bila natovarena granatama. Nekoliko sekundi nakon pogotka Lanceta, municija instalacije počela je da detonira.

Sve se završilo, snažnom eksplozijom, usled koje je višecevni raketni sistem potpuno uništen. Međutim osoblje koje je opsluživalo, po svoj prilici, uspelo je da pobegne.

U odvojenom slučaju, ruska lutajuća municija je pogodila višecevni raketni bacač RM-70 češke proizvodnje. Važno je napomenuti da je napad izveden u mraku. Kao i kod Uragana, višecevni raketni bacač je bio napunjen.

Usled pogotka lutajuće municije Lancet, detonirala je municija RM-70, a borbeno vozilo je potpuno uništeno.

Moramo napomenuti da ukrajinska vojska još nije uspela da pronađe efikasno sredstvo za borbu protiv ruske lutajuće municije „Lancet”. Nedavno je ova lutajuća municija uvrštena i u arsenal privatne vojske Vagner.

Uragan

BM-27 Uragan je samohodni višecevni raketni bacač kalibra 220 mm koji je dizajnirao Sovjetski Savez. U službu je ušao 1975. godine. Sistem je i danas u upotrebi u nekoliko zemalja.

Uragan je dizajniran da gađa bilo koju vrstu grupnih ciljeva, terenska i oklopna vozila, kao i vojne i industrijske odbrambene objekte.

BM-27 Uragan se sastoji od lansera montiranog na kamion sa 16 ili 40 lansirnih cevi za rakete od 220 mm. Lanser može da ispali sve svoje rakete za nekoliko sekundi, zasićujući veliku površinu visokoeksplozivnim fragmentacionim bojevim glavama. Sistem je veoma mobilan i može se brzo kretati između vatrenih pozicija.

''URAGAN'' LANSIRA ''LATICE''
”URAGAN” LANSIRA ”LATICE”

BM-27 Uragan je korišćen u nekoliko sukoba, uključujući sovjetski rat u Avganistanu, Zalivski rat ali i sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Takođe se izvozi u nekoliko zemalja, uključujući Alžir, Angolu, Kubu, Indiju, Iran i Siriju.

BM-27 Uragan je veoma efikasan i svestran sistem naoružanja koji može brzo da isporuči veliku količinu vatrene moći na dato područje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave