NaslovnaNovostiRuski lovac Su-27 presreo nemački P-3C Orion i francuski Atlantik-2 iznad Baltičkog...

Ruski lovac Su-27 presreo nemački P-3C Orion i francuski Atlantik-2 iznad Baltičkog mora

Komandni centar nacionalne odbrane Ruske Federacije saopštio je da je 15.05.2023. godine borbeni avion Su-27 iz sastava snaga PVO Baltičke flote presreo avion P-3C Orion koji pripada nemačkim mornaričkim snagama i Atlantique-2 aviona francuskih pomorskih snaga iznad voda Baltičkog mora.

„Ruska sredstva za kontrolu vazdušnog prostora iznad Baltičkog mora otkrila su 15. maja 2023. godine dva vazdušna cilja, koji su se približavali državnoj granici Ruske Federacije. U cilju njihove identifikacije, u vazduh je podignut borbeni avion Su-27 iz sastava snaga PVO Baltičke flote“, navodi se u saopštenju centra, koje je preneo TASS.

breguet 1150 atlantique 2
breguet 1150 atlantique 2

Predstavnici Komandnog centra nacionalne odbrane Ruske Federacije naveli su da je posada ruskog borbenog aviona identifikovala vazdušne mete kao osnovni patrolni avion P-3C Orion nemačkih mornaričkih snaga i protivpodmornički patrolni avion Atlantik-2 koji pripada pomorske snage Francuske.

Nakon što se strani avion udaljio od državne granice Ruske Federacije, ruski avion se vratio na aerodrom stalnog razmeštaja. Državna granica Ruske Federacije nije narušena, zaključili su predstavnici centra.

p 3c orion cup 040
p-3c orion

Još jedan britanski izviđački avion RC-135W Rivet Joint u blizini ruske enklave Kalinjingrad

Izvori za praćenje avijacije na Tviteru i Telegramu potvrdili su prisustvo 15. maja u blizini ruske granice u Kalinjingradskoj oblasti dva aviona Nemačke i Francuske.

Treba napomenuti da je 15. maja blizinu ruske enklave Kalinjingrad nadleteo i britanski izviđački avion RC-135V Rivet Joint. Avion je poleteo iz Vadingtonske vazduhoplovne baze u Velikoj Britaniji i nastavio.

Verovatno ga ruski borbeni avioni nisu presreli zbog činjenice da je iznad Baltičkog mora leteo na većoj udaljenosti od ruske granice. Tek na preletu preko teritorija Poljske i Litvanije približio se ruskim granicama.

boeing rc 135
boeing RC-135

Očekuje se da će se, u narednom periodu, pogoršati bezbednosna situacija u regionu Baltičkog mora zbog pristupanja Finske NATO-u, što je Ruska Federacija osudila.

Verovatno će ruski borbeni avioni postati agresivni kao u oblasti Crnog mora, kako bi osujetili transformaciju Baltičkog mora u „NATO jezero“, kako se spekuliše u raznim medijima. Dok će se, sa druge strane, pojačati prisustvo špijunskih letelica NATO.

IzvorReuters

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave