NaslovnaNovostiU blizini Hersona pronađene olupine ruske borbene bespilotne letelice Orion

U blizini Hersona pronađene olupine ruske borbene bespilotne letelice Orion

Ostaci drona Orion – takođe poznatog po nazivu projekta Inokhodets – pronađeni su u južnoj ukrajinskoj oblasti Herson.

OSINT grupa za praćenje oružja Ukrajine izvestila je da je retka ruska borbena bespilotna letelica bila naoružana najmanje jednom vođenom vazdušnom bombom KAB-20. „Iako ovaj gubitak nije skorašnji, čini se da nije dokumentovan“, tvitovala je grupa.

Orion je ruski udarni dron srednje visine dizajniran za vazdušno izviđanje i borbu kao nosač bombi i projektila. Prvi je ušao u redovnu operativnu službu u ruskoj vojsci.

Na snimku ispod se može videti Orion naoružan vazdušnom verzijom protivtenkovske laserski navođene rakete Kornet-D, koja je poznata kao X-BPLA. Specifikacije nove rakete tek treba da budu otkrivene. Kornet-D koji se lansira sa zemlje ima domet do 5,5 kilometara i sposobnost da probije 1.200 mm oklopa.

Dron može biti i naoružan drugom municijom, uključujući laku precizno navođenu municiju iz serije KAB-20 i KAB-50. Osint grupa je objavila fotografiju olupine drona upravo sa KAB-20.

Orion je razvila ruska Kronštatska grupa za obavljanje kako izviđačkih tako i borbenih misija. Dron je obično opremljen optičkim sistemom ciljanja. Međutim, može da nosi i radar ili elektronski i signalni sistem za prikupljanje obaveštajnih podataka. Dron ima izdržljivost od 24 sata i borbeni radijus od 250 kilometara.

Ruska vojska koristi Orion i nekoliko drugih tipova borbenih dronova protiv kijevskih snaga od početka sukoba u Ukrajini. Detalji o operacijama ovih bespilotnih letelica se retko otkrivaju.

UAV Orion
UAV Orion

Osnovna konfiguracija Oriona ima domet od otprilike 250 kilometara. On navodno može da nosi do četiri vođene bombe sa maksimalnom nosivošću od 200 kg. Nadograđena varijanta Orion-RU drona je veća, nešto brža na 295 kilometara na sat i može da nosi do 450 kg municije.

Obaveštajni sajt britansko-holadnskog Belingketa, Oriks je vizuelno katalogizovao četiri izgubljena ruska drona Orion u Ukrajini. O ovim sajtovima, usko povezanim sa Zapadnim službama smo već pisali.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave