NaslovnaNovostiOko 100 dronova oboreno u Moskvi na Dan pobede

Oko 100 dronova oboreno u Moskvi na Dan pobede

Na Crvenom trgu u Moskvi održana je velika godišnja vojna parada povodom Dana pobede. Paradi su prisustvovali samo predsednici Turkmenistana, Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana, Uzbekistana, Belorusije i premijer Jermenije, koje je ruski predsednik Putin pozvao.

Usred idalje aktuelnih napada kijevskog režima na rusku teritoriju, očekivalo se da će ukrajinske specijalne službe dati sve od sebe da osujeti najveću vojnu paradu u čast sovjetske pobede nad nacizmom.

U svim ruskim gradovima, posebno u prestonici, pojačane su mere bezbednosti. Posle nedavnog simboličnog pada bespilotne letelice na Kremlj, posebna pažnja je posvećena protivvazdušnoj odbrani, uključujući i zaštitu od bespilotnih letelica.

Pored uobičajenih snajperista, na Crvenom trgu su tokom svečane ceremonije primećeni i službenici Federalne službe zaštite i Kremljskog puka sa novim oružjem protiv dronova.

Ipak, više bezbednosnih mera preduzeto je na ulicama Moskve i na periferiji grada. Prema nekim izveštajima, ukupno je tokom dana u Moskvi i regionu oboreno ili onesposobljeno preko sto dronova.

Većina njih je potisnuta sredstvima elektronskog ratovanja. Najmanje jedna bespilotna letelica je oborena u okrugu Lefortovo u blizini vojne bolnice Burdenko. Vrlo verovatno je da su većinu dronova lansirali civili koji nisu bili svesni da je upotreba dronova zabranjena u nekoliko ruskih regiona, uključujući i prestonicu.

Oružane snage Ukrajine su 9. maja bezuspešno pokušale da napadnu Moskvu sa najmanje tri letelice UJ-22, javlja ruski portal Meš.

uj 22 airborne
UJ-22 airborne

Prema njihovim podacima, jedan dron UJ-22 je oboren iznad sela Pšemisl, Kaluška oblast, oko 175 km od prestonice. Drugi na teritoriji Bitsevske šume u blizini Moskovskog kružnog puta. Treći je u okrugu Lomonosov Južnog upravnog okruga. Žrtava i razaranja nije bilo, dronovi nisu eksplodirali.

Prema informacijama Meša, bespilotne letelice su lansirane iz Černigovske oblasti Ukrajine. To je oko 600 kilometara od Moskve. Maksimalni domet leta UJ-22 Airborne je 800 km.

Proukrajinski diverzanti su se slabije nego očekivano pripremali za predstojeći veliki praznik u Rusiji. Ria Novosti navode da je odbegli ruski aktivista Malcev 9. maja pripremio diverzantski napad sa ciljem da odvrati rusku protivvazdušnu odbranu balonima.

Malcev je pobegao iz Rusije još 2017. godine. Optužuju ga da je blizak prijatelj ukrajinaca i aktivno sarađuje sa zapadnim i ukrajinskim specijalnim službama, otvoreno izjavljujući svoje ciljeve da pripremi nasilno rušenje ruskog državnog sistema.

balon sa ugaonim reflektorima copy

Navodno, 9. maja, pokušao je da pripremi lažnu patriotsku kampanju. Kako se navodi, njegova grupa Artpodgotovka je širila lažne apele, pozivajući Ruse da 9. maja lansiraju posebne balone sa folijom u znak sećanja na žrtve. Navodno, ta kampanja imala je za cilj odvraćanje pažnje ruskih protivvazdušnih sredstava. Kao rezultat usledila su hapšenja, a “operacija sa balonima” nije uspela.

Dan pobede je veliki praznik za nacije koji su pobedili u Drugom svetskom ratu i platili pobedu milionima života.

Prema podacima Državnog planskog odbora SSSR-a sa skinute oznake tajnosti, gubici Sovjetskog Saveza u Drugom svetskom ratu iznose 41.979.000, a ne 27 miliona, kako se ranije mislilo.

Ukupan gubitak stanovništva SSSR-a 1941-45 bio je više od 52.812.000 ljudi.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave