NaslovnaNovostiMeđusobni napadi u pozadinskim područjima signaliziraju predstojeću borbu Rusije i Ukrajine

Međusobni napadi u pozadinskim područjima signaliziraju predstojeću borbu Rusije i Ukrajine

Usred predstojećih ofanzivnih operacija, Ukrajina pokušava da prekine rusko snabdevanje linijama fronta.

Od početka sukoba 24.02.2022, SAD su Ukrajini isporučile vojnu pomoć u ukupnom iznosu od 35,7 milijardi dolara, saopštio je Pentagon.

Dana 29. aprila, bespilotna letelica koju su lansirale ukrajinske snage pogodila je grad Sevastopolj, usled čega su četiri rezervoara goriva izgorela.

U selu Volna u ruskom Krasnodarskom kraju 3. maja zapalila se još jedna cisterna za gorivo. Objekat je navodno pogodila ukrajinska bespilotna letelica. U udaru nije bilo žrtava; ali je požar bio toliki da je u gašenju učestvovalo pet vatrogasnih vozova.

Istovremeno, ukrajinski diverzanti su pokrenuli železnički rat u ruskoj pograničnoj Brjanskoj oblasti.

U protekla dva dana eksplozije su izbacile iz šina dva teretna voza. 1. maja u Unečkom okrugu oštećen je beloruski voz. Oko 7 vagona je iskočilo iz šina, a dve cisterne za naftu su se zapalile.

Drugog maja u blizini železničke stanice Snežetskaja dogodila se još jedna eksplozija. Oštećena je lokomotiva i oko 20 vagona teretnih vozova. U oba incidenta nije bilo žrtava.

Drugi napad je izbegnut 2. maja u istoj Brjanskoj oblasti. Oprezni radnik primetio je tunel ispod železničke pruge u koji su nepoznati diverzanti planirali da podmetnu improvizovanu eksplozivnu napravu.

U toku noći, 2. maja oružane snage Ukrajine su pokušale da napadnu Kremlj u Moskvi, saopštila je Pres služba predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Sa druge strane Ukrajina negira da stoji iza napada.

Usled napada dronom i njihovog uništenja niko nije povređen, nije pričinjena ni imovinska šteta, saopštila je pres-služba predsednika Rusije.

Istovremeno, ukrajinske snage su nastavile sa udarima na vojne objekte na teritoriji Rusije.

U noći 3. maja ukrajinski bespilotni letelice napale su vojni aerodrom u Brjanskoj oblasti. Pretpostavlja se da je cilj bio aerodrom Sešča koji koristi vojno-transportna avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Dva drona su navodno uništena vatrom iz malokalibarskog oružja. Međutim, još dve bespilotne letelice su eksplodirale na teritoriji vojnog aerodroma. Peti dron nije pronađen, možda je odleteo ili se oštetio tokom napada.

Kao rezultat napada, nekorišćeni teretni avion AN-124 je zadobio manju štetu. Prema preliminarnim izveštajima, nije bilo povređenih.

Zauzvrat, ruska vojska ne zaustavlja udare odmazde širom Ukrajine, koji su uglavnom usmereni na ometanje ukrajinskog vojnog snabdevanja fronta.

Vazdušna komanda Oružanih snaga Ukrajine saopštila je da je u noći 3. maja 5 ruskih dronova kamikaza doletelo na različite ciljeve na teritoriji Ukrajine. Međutim, prema izveštajima ukrajinskih medija, zemlja je bila svedok još jednog masovnog napada. Eksplozije su zabeležene u Kijevskoj, Sumskoj, Odeskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Ukrajinske vlasti potvrdile su da su ruski dronovi napali naftnu bazu u gradu Kropivnjicki. Žrtava nije bilo, ali je na licu mesta izbio veliki požar. Još jedna bespilotna letelica udarila je u upravnu zgradu u Dnjepropetrovsku.

Još nema detaljnijih informacija sa ukrajinske strane. Čekamo rezultate napada Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u poseti Holandiji, u koju je stigao iz Finske pod jakim obezbeđenjem, holadnskim predsedničkim avionom.

Masovni napadi u pozadinskim područjima jasan su znak predstojeće eskalacije na linijama fronta.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave