NaslovnaNovostiDesetine ukrajinskih bespilotnih letelica napadale Krim u poslednjih 24h

Desetine ukrajinskih bespilotnih letelica napadale Krim u poslednjih 24h

U rano jutro 7. maja ukrajinske snage su pokrenule još jedan veliki napad na Krim. Najmanje 22 bespilotne letelice gađale su poluostrvo.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage protivvazdušne odbrane otkrile i uništile sve dronove lansirane iz Ukrajine iznad Crnog mora.

„Tokom noći otkrivene su 22 ukrajinske bespilotne letelice. Sve ukrajinske bespilotne letelice su uništene vatrom protivvazdušnih raketnih sistema ili potisnute sistemima za elektronsko ratovanje“, navodi se u izveštaju i dodaje da nisu zabeležene žrtve i razaranja.

Zvanični izvori na Krimu podelili su fotografije jedne od bespilotnih letelica presretnute ruskim sredstvima elektronskog ratovanja.

U pitanju je dron kineske proizvodnje Mugen-5 Pro koji može da nosi teret težine do 25 kilograma. Njegovo maksimalno vreme leta je 7 sati.

Prema lokalnim izveštajima, ukrajinska vojska je lansirala ukupno 23 drona, uključujući 22 bespilotne letelice tipa Mugin-5 i jedan dron Tu-141 „Striž“.

ukrajinski tu 141 striz verovatno kotiscen za napad na ruske vazdusne baze
Tu-141 Striž

Dronovi su navodno lansirani sa aerodroma Školni i Hidroport koji se nalaze na periferiji Odese. Bespilotne letelice su gađale grad Sevastopolj i grad Gvardejskoe koji se nalazi severno od Simferopolja. Presrela ih je 31 divizija PVO, Crnomorska flota i jedinice EV.

Podsetimo, nekoliko ukrajinskih dronova napalo je 29. aprila grad Sevastopolj na Krimu, pri čemu je najmanje jedan dron udario u skladište goriva, izazvavši ogroman požar.

Ukrajinski dron koji je gađao naftni terminal u Sevastopolju je navodno dron Mugin-5.

Dron kineske proizvodnje Mugin-5

Više puta je već korišćen za dejstva po cilјevima na Krimu. Originalni dron SkyEye 4450 kineske proizvodnje i njegove modifikacije Ukrajinci su koristili za udare na Novošahtinske rafinerije (Новошахтинский завод нефтепродуктов).

Napadi dronovima na Krimu su se dešavali i u prošlosti. U martu su se pojavili izveštaji da je bespilotna letelica Mugin-5 pronađena u okrugu Saki, gde se nalazi ruska vojna vazduhoplovna baza koja je nekoliko puta bila na meti ukrajinskih oružanih snaga.

mugin 5
mugin 5

Postoje izveštaji CNN-a, da su ruske snage koristile dron Mugin-5, nakon što je naknadno opremljen i naoružan, protiv ukrajinskih položaja.

Stručnjaci veruju da bi ruska vojska takođe mogla da modifikuje različite tipove dronova za borbu, osim bespilotne letelice Mugin-5. Slike objavljene na društvenim mrežama u junu 2022. i februaru 2023. prikazuju narandžasti dron koji je izgledao kao Mugin-4 na osnovu svog spoljnog dizajna.

Mugin-5 je vrsta bespilotne letelice (UAV) koja je komercijalno dostupna i proizvedena od strane kineske kompanije.

Dron Mugin-5, sastavljen od laganog i izdržljivog materijala od ugljeničnih vlakana, dostupan je u različitim modelima i rasponima cena. U zavisnosti od modela i prodavca, cena drona može značajno da varira.

Na Alibabi, na primer, cena standardnog Mugin-5 sa fiksnim krilom je nešto ispod 9.500 USD, iako su se prethodne cene kretale između 5.000 i 10.000 USD.

mugin 5 dron na alibabi
mugin 5 dron na alibabi

Dron Mugin-5 ima raspon krila od 5000 mm, dužinu trupa nešto više od 3500 mm i maksimalnu nosivost od približno 25 kg. Dron je sposoban da leti brzinom do 150km na sat i može ostati u letu do sedam sati.

Poznato je da se dron koristi u različite svrhe, uključujući mapiranje iz vazduha, istraživanje i izviđanje.

Međutim, nedavni incidenti koji uključuju dron Mugin-5 na Krimu su istakli potencijalne rizike korišćenja ovih tehnologija u zonama sukoba. Prema najnovijem brifingu Ministarstva odbrane Rusije, od početka operacije oboren je 3.901 dron kijevskih snaga.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave