NaslovnaNovostiPo prvi put, Ukrajini stižu američke rakete Hydra u okviru najnovijeg paketa...

Po prvi put, Ukrajini stižu američke rakete Hydra u okviru najnovijeg paketa pomoći Pentagona

Američko ministarstvo odbrane objavilo je u sredu 37. paket bezbednosne pomoći Ukrajini, koji uključuje nevođene rakete Hydra 70.

Reč je o tranši broj 37, koju je Bajdenova administracija otključala Ukrajini.

Paket, procenjen na 300 miliona dolara, uključuje dodatnu municiju za HIMARS koje su obezbedile SAD, haubice, artiljerijsku i minobacačku municiju, kao i protivoklopne sposobnosti koje Ukrajina koristi da bi se suprotstavila Rusiji. SAD takođe šalju oko hiljadu protivtenkovskih sistema.

Pentagon po prvi put od početka rata u Ukrajini šalje Kijevu nevođene rakete Hydra-70, koje imaju domet od oko 8 km i uglavnom se koriste za napad vazduh-zemlja.

Mogu da se lansiraju iz aviona i kompatibilni su sa helikopterom Apač i lovcima F-16, po tvrdnjama proizvođača General Dynamics. Dakle možemo zaključiti da njihova isporuka Ukrajini pokazuje i da se sistem Hydra-70 može prilagoditi za avione ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Hidra 70 je izvedena iz rakete Mk 4/40 sa preklopnim perajima prečnika 2,75 inča (70 mm), koju je razvila mornarica Sjedinjenih Država kasnih 1940-ih. Mk 40 je korišćen tokom korejskog i vijetnamskog rata da pruži blisku vazdušnu podršku kopnenim snagama sa oko 20 različitih platformi za paljbu, uglavnom helikoptera.

hydra 70 1
hydra-70

Hydra-70 ima duplo veći domet lansiranja do 8 km u osnovnoj konfiguraciji u poređenju sa sovjetskim analognim S-8, koji ima maksimalni domet od 4 km.

Porodica raketa Hydra 70 (70 mm) od 2,75 inča obavlja različite funkcije. Jedinične i teretne bojeve glave ratne rezerve se koriste za protivmaterijalne, protivpešadijske i misije suzbijanja.

Hydra 70 familija raketa sa sklopivim perajima takođe uključuje dimne zavese, osvetljenje i bojeve glave za obuku. Rakete Hydra 70 poznate su uglavnom po tipu bojeve glave ili po oznaci raketnog motora, Mk 66 u američkoj vojnoj službi.

Danas, OH-58D Kiowa Warrior i AH-64E Apache Longbow, kao i svestrani UH-1 Huey i AH-1 Cobra američkih marinaca, nose Hydra raketne bacače.

Hydra-70

Pored raketa Hydra-70, najnoviji paket američkog naoružavanja Ukrajine donekle ima za cilj i uništavanje ruskih utvrđenja. Od februara 2022., SAD su vodile 11 sastanaka Ukrajinske odbrambene kontakt grupe („Ramštajn format“).

Do maja 2023. Bajdenova administracija poslala je Ukrajini vojnu opremu u vrednosti od 36,4 milijarde dolara, od čega preko 35,7 milijardi dolara od 24. februara 2022, prema poslednjem brifingu Pentagona.

SAD šalju Ukrajini:

  • Dodatnu municiju za HIMARS;
  • haubice 155 mm;
  • artiljerijske projektile 155 mm;
  • minobacačke granate 120 mm, 81 mm i 60 mm;
  • TOW protivtenkovske vođene rakete;
  • Oko hiljadu (broj nije zvanično potvrđen) sistema protivtenkovskog naoružanja: AT-4 i Carl Gustaf;
  • Preko 7.000 projektila Hydra-70, koje koriste lovci i helikopteri;
  • Malokalibarsko oružje i municiju za malokalibarsko oružje;
  • Municiju za rušenje za savladavanje prepreka;
  • 6 kamiona i 6 prikolica za prevoz teške mehanizacije; (njihov ukupan broj dostiže 66, odnosno 114 jedinica)
  • opremu za testiranje i dijagnostiku za podršku održavanju i popravci vozila;
  • Rezervni delovi i druga terenska oprema.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave