NaslovnaNovostiUkrajina oborila rusku hipersoničnu raketu Kindžal?

Ukrajina oborila rusku hipersoničnu raketu Kindžal?

Ukrajinske trupe su navodno oborile rusku hipersoničnu balističku raketu koristeći sistem protivvazdušne odbrane zapadne proizvodnje.

Prema ukrajinskom sajtu Defense Ekpress-u, Oružane snage Ukrajine uspešno su presrele rusku hipersoničnu raketu Kinžal (X-47) oko 02:40 sati 4. maja iznad Kijeva.

Ukrajinska jedinica protivvazdušne odbrane otkrila je, pratila i porazila hipersonične rakete u završnim fazama leta.

Članak Defense Ekpress-a pruža fotografije olupine za koju se tvrdi da je deo hipersonične rakete Kindžal oborene iz vazduha. Sudeći po fotografijama, olupina bez bojeve glave pala je na stadion u blizini grada Kijeva.

Jedna od fotografija prikazuje nosni konus koji je slična onom koji se koristi u raketi H-47 Kindžal sa složenim oblikom oštrih prelaza prečnika.

Takođe, nosni konus oborene rakete, kao što se vidi na fotografiji, razlikuje se od balističke rakete Iskander, koji je „deblji“.

Olupina pokazuje da je pogođena prodorom, što nam omogućava da procenimo debljinu materijala potrebnog da izdrži visoku temperaturu tokom ubrzanja do hipersoničnih brzina. To takođe ukazuje da je presretanje bilo prilično efikasno.

To je ujedno i razlog snažne eksplozije koju su u noći 4. maja čuli stanovnici Kijeva.

Da li vam ovo liči na oboreni Kindžal ili ne? Ovaj članak izražava mišljenje autora čiji tekst prenosimo i nije povezan sa uređivačkim odborom publikacije. Ako želite da komentarišete učinite to u formularu ispod ovog teksta. Ukoliko imate svoj članak ili vest koju želite da objavimo, kliknite ovde.

Kindžal

Kindžal je u suštini naziv za vazduhoplovno-raketni hipersonični kompleks 9-А-7660 (ruski Х-47М2). Najpoznatija kombinacija sistema je MiG-31 naoružani hipersoničnim raketama 9-S-7760. Prema ruskim izvorima, raketni kompleks je usavršena varijanta starijeg Iskandera 9К720. 

Kindžal može dejstvovati kako po kopnenim ciljevima, tako i po ciljevima na vodi: nosačima aviona, krstaricama, razaračima i fregatama. Kao nosač raketnog sistema predivđen je i nadzvučni lovac-presretač Mikojan MiG-31.

„MiG-31 je borbeni avion iz sovjetske ere koji je izabran kao nosač novog naoružanja. Ovaj avion je odabran jer može da poleti brže i da dostigne veće visine od drugih mlaznjaka“, kaže Ivan Konovalov, direktor razvoja Fondacije za promociju tehnologija 21. veka. 

Kako napominje, prosečna visina letenja MiG-31 je 25 kilometara. Sa ove visine, mlaznjak je sposoban da pogodi zemlju i vazdušne ciljeve udaljene i do 2.000 kilometara sa „Kinžalom“.

„Glavna karakteristika ove rakete je njena brzina i udaljenost sa koje se može gađati. Pojednostavljeno rečeno, nijedan savremeni PVO sistem nije u stanju da obori mete udaljene 2.000 kilometara“, navodi ekspert.

Prema njegovim rečima, „Kinžal“ može da dostigne brzinu i od 10 maha (oko 12.240 km/h) i nedodirljiv je za savremene protivraketne sisteme.

„Da bi protivraketna odbrana oborila drugu raketu na nebu, mora da bude brža od nje i da je presretne na putanji leta. Nijedan postojeći sistem protivvazdušne odbrane nije u stanju da to učini“, dodaje on. „Kinžal“ nije jedina hipersonična raketa koja je isporučena vojsci 2022. godine.

MiG-31 zajedno sa Kinžalom može se shvatiti kao najopasniji vazdušni arsenal Ruske Federacije. oruzjeonline.com podseća da je Moskva više puta koristila ovu kombinaciju za napad.

Od početka rata, MiG-31 naoružani H-47M2 Kindžalima čim uzlete, momentalno aktiviraju vazdušnu opasnost u celoj Ukrajini sobzirom da na ovu vrstu oružja nema adekvatnog odgovora.

6 KOMENTARA

  1. to se zove traser raketa, vidljiva sa zemlje jer ima plamen iza nje da bi se otkrili pvo polozaji na zemlji
    koristio nato 99.

  2. Ма направили у некој радионици неку сличну макету и детонирали експлозив поред и као оборили. Па и ми смо правили макете ’99.е разних борбених објеката,што не би и они једне ракете само врх и сликали и као то је то.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave