NaslovnaNovostiUkrajinski Su-25 koristi američke rakete Zuni za gađanje ruskih položaja

Ukrajinski Su-25 koristi američke rakete Zuni za gađanje ruskih položaja

Ukrajinski borbeni avioni koriste američke rakete vazduh-zemlja Zuni da bi gađali položaje ruskih snaga. Fotografiju jurišnika Su-25 naoružanog ovim projektilima predstavio je general-potpukovnik Mikola Oleščuk, komandant Vazduhoplovstva Ukrajine.

Većina takvih nevođenih raketa vazduh-zemlja kalibra 127 mm Zuni koristili su avioni američke mornarice, u vojnim kampanjama 1960-ih i 1970-ih, posebno u Vijetnamu.

Raketu su razvili inženjeri na Naval Ordnance Test Station China Lake 1950. Od 1958. masovno je proizvodila Hunter-Douglas divizija kompanije Bridgeport Brass Company. Godine 1966. raketu je licencirala belgijska kompanija Forges de Zeebrugge, sada u vlasništvu Thalesa.

Pored američkih aviona iz 1960-ih i 1970-ih, jurišni avioni A-10 Thunderbolt II, borbeni avioni F-16 Fighting Falcon, borbeni avioni F/A-18 Hornet i helikopter Bell AH-1W Super Cobra služili su kao noseća platforma.

U okviru Oružanih snaga Ukrajine, avioni izabrani za lansiranje ovih projektila postali su avioni Su-25, koji izvode napadne misije na utvrđenja i druge elemente vojne infrastrukture ruskih okupacionih snaga, na liniji fronta.

Najbližim ekvivalentom raketama Zuni u naoružanju aviona Vazduhoplovnih snaga Ukrajine smatra se sovjetska nevođena raketa S-13 kalibra 122 mm. Međutim, S-13 ima manji domet u odnosu na rakete Zuni.

Američki paket vojne pomoći iz januara meseca ove godine uključivao je 4.000 Zuni 5-inčnih avionskih raketa sa preklopnim perajima (FFAR).

Raketa je razvijena za operacije vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Zuni se obično ispaljuje iz raketne kapsule LAU-10 koja drži četiri rakete.

Zuni je dobila ime po indijanskom plemenu Zuni u današnjem Novom Meksiku. Zuni je dizajniran kao modularni sistem, da bi omogućio upotrebu različitih tipova bojevih glava i upaljača. Jedan tip bojeve glave imao je blizinski upaljač, pošto je raketa prvobitno bila namenjena da se koristi kao raketa vazduh-vazduh.

zuni
zuni

To je dovelo do njegovog izbora kao osnove za AIM-9 Sidewinder avionski okvir početkom 1950-ih. Zuni je odobren za proizvodnju 1957. Ukupna dužina i težina rakete će varirati u zavisnosti od kombinacije fuzionisane bojeve glave. Standardne bojeve glave uključuju eksplozivnu bojevu glavu Mk 24 GP dužine 0,48 m, prečnika 133 mm i težine 22 kg, a bojevu glavu u obliku punjenja Mk 32 za protivoklopne ciljeve dužine 0,76 m, prečnika 133 mm. i težine 20 kg.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave