NaslovnaNovostiLanseti kamikaza dronovi desetkovali još pet haubica; M777, M109, 2A36 Giacint-B i...

Lanseti kamikaza dronovi desetkovali još pet haubica; M777, M109, 2A36 Giacint-B i dve 2S1 Gvozdika [VIDEO]

Ruska vojska nastavlja da lovi ukrajinske haubice u zoni sukoba u Ukrajini uz pomoć lutajuće municije Lancet.

Između 28. i 30. aprila, na internetu su se pojavili video snimci koji pokazuju nedavne udare Lancet lutajućom municijom na američke M777 vučene haubice 155 mm, sovjetske 2A36 Giacint-B vučene haubice 152 mm, američke samohodne haubice M109 kalibra 155 mm i dve Sovjetske samohodne haubice 2S1 Gvozdika 122 mm ukrajinskih snaga.

Lancet je razvila ZALA Aero Grupa, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov. Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelie-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelie-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružana je bojevom glavom od tri kilograma.

Lutajuća municija leti prema određenom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a. Po dolasku u područje, operater koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu. Sistem laserskog dometa zatim kontroliše detonaciju bojeve glave.

Prema lostarmour.info, veb stranici koja prati i dokumentuje vojne gubitke, od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini bio je najmanje 231 napad Lancetom na kijevske snage. Najmanje 42 napada izvedena su samo tokom aprila.

Lancet municija je korišćena da se unište ili oštete najmanje 64 ukrajinske haubice, uključujući mnoge koje su isporučile države NATO-a.

Novonastali video snimci gubitaka i prethodni koje je pratio lostarmour.info pokazuju da je ruska vojska, navodno uništila, oštetila ili zarobila skoro polovinu novih ukrajinskih haubica M777.

Potpuno je uništeno 46 haubica M777, lakše ili teže oštećeno 29 haubica. Najmanje još jedna haubica je zarobljena u operativnom stanju.

Ukrajina je dobila više od 800 artiljerijskih sistema od SAD i drugih saveznika. Uprkos tome, ruska vojska i dalje je po pitanju opremnjenosti daleko nadmoćnija. M777 i drugi novoisporučeni sistemi se iscrpljuju. Nedavno je postalo poznato da su ukrajinske snage izgubile većinu svojih prvih samohodnih haubica Krab kalibra 155 mm poljske proizvodnje.

Podsetimo, pre samo dva dana lutajuća munica Lancet uništila je pet protivvazdušnih sistema za 24 sata; Četiri S-300 i Gepard.

M777

Haubica M777 je laka vučena artiljerijska jedinica koju prvenstveno koristi Korpus marinaca Sjedinjenih Država ali i druge vojne snage. Razvila ga je britanska kompanija BAE Systems, a ušao je u službu američke vojske 2005. godine.

M777 ima maksimalnu brzinu paljbe od sedam metaka u minuti sa dometom do 40 kilometara kada ispaljuje precizno navođenu municiju M982 Excalibur.

Haubica je napravljena od legura titanijuma i aluminijuma, što je čini znatno lakšom od prethodnih artiljerijskih oruđa, dok je i dalje u stanju da pruži preciznu i efikasnu vatrenu podršku. Može da ispaljuje razne vrste municije, uključujući eksplozivnu, dimnu i precizno vođenu municiju.

155 mm M777
155 mm M777

M777 je dizajniran da se relativno lako vadušno prenosi i može se transportovati raznim letelicama, uključujući helikopter CH-53E Super Stallion i transportni avion C-130 Hercules. Njen lagani i mobilni dizajn čini je idealnim oružjem za podršku kopnenim trupama u raznim misijama, uključujući i urbane gradske bitke.

Sve u svemu, haubica M777 je veoma efikasan i svestran sistem naoružanja koji je korišćen u raznim sukobima širom sveta.

”2S1 Gvozdika” (”Karanfil”), 122 mm

Razvoj ovog oruđa započeo je 1967. godine u ”HTZ00 (Харьковский тракторный завод, ranije ”Орджоникидзе Серго). Glavni konstruktor bio je Bjelousov (Белоусов, Александр Фролович), a kao oruđe iskorišćena je poznata haubica ”2А31” konstruktora Petrova. Pre toga je ”VNII – 100” (Vojno-naučni istraživački institut) utvrdio osnovne karakteristike, pa su razvijene tri verzije.

Prva je, kao ”Objekt 124” bila zasnovana na bazi ”SU-100P”, druga na višenamenskom transporteru tegljaču ”MT-LB”, a treća na poznatom ”BMP-1”. U svim varijantama zadržan je top ”D-30” kalibra 122 mm. Pokazalo se da je najpovoljnija šasija ”BMP-1”.

Međutim, konstruktor P. P. Isakov (Исаков, Павел Павлович) nije dozvolio njeno korišćenje, pa je baza višenamenskog transportera traktora ”MT-LB” izdužena i modifikovana za prijem oruđa.

Tako je svoj borbeni vek započeo ”Karanfil”, još jedno od sovjetskih oruđa s botaničkim imenom. ”Karanfil” je napravljen s idejom da postepeno zameni artiljerijske divizione motopešadijskih pukova u kojima su korišćene haubice ”M-30” i ”D-30” istog kalibra. 

gvozdika u vojsci srbije 1
gvozdika u vojsci srbije 1

Vozilo ima masu od 15,7 tona, a opslužuju ga četiri ili pet članova posade. Dužina cevi je 35 kalibara, a bojevi komplet 40 zrna. Brzina gađanja je pet zrna u minuti. Domet je do 15 kilometara.

Proizvođeno je od 1969. do 1991. godine u približnom broju od više od 10.000 komada. Proizvođeno je licencno u Poljskoj i Rumuniji, a nastavljena je i njihova modernizacija na osnovi tih modela. 

U armijama je 37 država, a u još 10 nalazi se u operativnoj rezervi. Ovo je još jedno sovjetsko sredstvo za koje nisu postojale ideološke granice, jer je kupovano širom sveta kao veoma uspešno u svojoj klasi. Napravljeno je u više modifikacija.

Na primercima u Vojsci Srbije integrisani su isti elementi (motor i transmisija) pouzdanog transportera ”MT-LB” sa oruđem ”2A31”. Tokom 2020. godine predstavljena je modernizovana ”Gvozdika” koja poseduje ”DUBS 12,7 mm М15” (daljinski upravljana borbena stanica), povećan domet za 38%, novi SUV, a brzina gađanja povećana je za četiri puta u odnosu na osnovni model.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave