NaslovnaNovostiKijevske snage izgubile većinu svojih prvih haubica „Krab“ dobijenih od Poljske

Kijevske snage izgubile većinu svojih prvih haubica „Krab“ dobijenih od Poljske [VIDEO]

Ruska vojska je očigledno uništila većinu prvih samohodnih haubica „Krab“ 155 mm poljske proizvodnje kijevskih snaga.

Na internetu su se pojavili video snimci koji pokazuju potpuno uništenu ukrajinsku haubicu Krab i njeno vozilo sa municijom. Snimak je navodno napravljen u blizini fronta Seversk, na periferiji sela Zvanivka u Donjeckoj oblasti.

Ovo je bilo jedanaesto potvrđeno uništenje krab haubice u Ukrajini. Dokumentovano je i da su najmanje dva druga oštećena.

Tako su kijevske snage izgubile većinu od prvih 18 Krab haubica koje su dobile direktno iz poljskih vojnih zaliha prošlog maja, otprilike tri meseca nakon početka ruske invazije u Ukrajini.

Krab je razvijen od strane poljske odbrambene industrije, proizvođač oružja Huta Stalowa Wola. Haubica je ustvari mutant južnokorejske K9 Thunder šasije na kojoj je britanska kupola BAE Systems AS-90M Braveheart sa francuskim dugim topom kalibra 52 Nexter Systems i sistemom za kontrolu vatre Topaz poljskog WB Electronics-a.

sau krab
Krab

Krab je montiran na guseničnom šasiji što mu daje odličnu pokretljivost preko različitih vrsta terena. Ima maksimalni domet od oko 40 kilometara i može da ispali različite projektile, uključujući visokoeksplozivne, dimne i osvetljavajuće.

Haubica može da ispali do šest granata u minuti. Ima maksimalni domet paljbe od 30 kilometara sa redovnim granatama i do 50 kilometara sa precizno navođenim mecima M982 Excalibur američke proizvodnje.

Krab je u upotrebi u poljskim oružanim snagama od 2012. godine i bio je raspoređen u brojne međunarodne operacije održavanja mira i bezbednosti. Smatra se jednim od najefikasnijih artiljerijskih sistema u Evropi i visoko se ceni zbog svoje pouzdanosti i efikasnosti na bojnom polju.

Prošlog juna objavljeno je da je Ukrajina naručila dodatnih 60 krabova za 700 miliona dolara. Međutim, još uvek nije poznato da li je neka od ovih haubica isporučena kijevskim snagama.

dron upecan u mrezi spasao haubicu krab
dron upecan u mrezi spasao haubicu krab

Ukrajina je do sada od svojih saveznika dobila više od 800 artiljerijskih sistema, uključujući minobacače, haubice i višecevne raketne sisteme. Mnogi od ovih sistema su već oštećeni, uništeni ili čak zarobljeni od strane ruske vojske. Precizno navođena municija kao što je 2K25 Krasnopolj 153 mm artiljerijska municija i kamikaza dron Lancet igraju ključnu ulogu u neutralisanju artiljerije kijevskih snaga.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave