NaslovnaNovostiSAD postavljaju „senzore radijacije“ širom Ukrajine kako bi otkrile upotrebu nuklearnih ili...

SAD postavljaju „senzore radijacije“ širom Ukrajine kako bi otkrile upotrebu nuklearnih ili prljavih bombi

SAD instaliraju mrežu senzora širom Ukrajine kako bi otkrili moguću nuklearnu eksploziju i pojačane radijacije, objavio je Njujork tajms.

Senzori će moći da otkriju radijaciju kako od prljave bombe tako i od nuklearnog oružja aktiviranog u Ukrajini, navodi se u izveštaju.

U saopštenju, tim za podršku u nuklearnim vanrednim situacijama (NEST) je rekao da je mreža atomskih senzora raspoređena „širom regiona“ i da će imati sposobnost „da karakteriše veličinu, lokaciju i efekte bilo koje nuklearne eksplozije“.

Senzori će navodno služiti za odvraćanje jer bi ruskim donosiocima odluka ukazali na to da Sjedinjene Države mogu da razotkriju upotrebu nuklearnog oružja, navodi se u saopštenju.

„Ako bi se u Ukrajini dogodila nuklearna vanredna situacija, bilo da se radi o oslobađanju radijacije iz nuklearnog reaktora ili detonaciji nuklearnog oružja“, navodi se u saopštenju, „Naučne analize bi brzo bile dostavljene vladinim organima SAD i centrima za donošenje odluka u Ukrajini i regionu kako bi doneli efikasne, tehnički utemeljene odluke u cilju zaštite javnog zdravlja i bezbednosti”.

Ranije ove nedelje, šef američke Nacionalne administracije za nuklearnu bezbednost Džil Hrubi potvrdila je u svedočenju u Kongresu da je njena agencija, zajedno sa Agencijom za nacionalnu bezbednost (NSA), instalirala senzore u Ukrajini za otkrivanje radiološke aktivnosti i da je već počela da obučava ljude u Ukrajini kako da reagovati u slučaju nuklearne eksplozije.

IzvorNYT

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave