NaslovnaNovostiRuska vojska pogodila skoro polovinu ukrajinskih haubica M777

Ruska vojska pogodila skoro polovinu ukrajinskih haubica M777 [VIDEO]

Ruska vojska uništila je ili oštetila još četiri vučene haubice kijevskih snaga M777 američke proizvodnje kalibra 155 mm.

Između 25. i 27. aprila, na internetu su se pojavili video snimci koji dokumentuju ruske udare na četiri ukrajinske haubice. Dve haubice su gađane municijom Lancet, dok su preostale dve pogođene nečim najverovatnije artiljerijskom vatrom.

Kijevske snage dobile su 152 haubice ovog tipa nakon 24. februara 2022. godine. Sjedinjene Države su obezbedile 142, dok je Kanada obezbedila 4, a Australija 6.

Novonastali video snimci gubitaka i prethodni koje je pratio lostarmour.info pokazuju da je ruska vojska, navodno uništila, oštetila ili zarobila skoro polovinu novih ukrajinskih haubica M777.

Potpuno je uništeno 46 haubica M777, lakše ili teže oštećeno 28 haubica. Najmanje još jedna haubica je zarobljena u operativnom stanju.

Ukrajina je dobila više od 800 artiljerijskih sistema od SAD i drugih saveznika. Uprkos tome, ruska vojska i dalje je po pitanju opremnjenosti daleko nadmoćnija. M777 i drugi novoisporučeni sistemi se iscrpljuju. Nedavno je postalo poznato da su ukrajinske snage izgubile većinu svojih prvih samohodnih haubica Krab kalibra 155 mm poljske proizvodnje.

Lancet

Ogromnu većinu ovih gubitaka izazvala je lutajuća municija Lancet, koju je razvila ZALA Aero Grupa.

Lancet je razvila ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov. Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelie-52 sa izdržljivošću od 40 minuta i bojevom glavom od tri kilograma i veću Izdelie-51 koja ima izdržljivost od sat vremena i naoružana je bojevom glavom od pet kilograma.

Lutajuća municija, koju pokreće električni motor, leti prema određenom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz podršku GLONASS-a. 

Po dolasku u područje, operater koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu. Profil niskog leta, mali radarski poprečni presek i minimalni infracrveni potpis čine Lanceta teškim za presretanje.

Ruska vojska koristi municiju Lancet protiv kijevskih snaga od početka sukoba u Ukrajini pre više od godinu dana.

M777

Haubica M777 je laka vučena artiljerijska jedinica koju prvenstveno koristi Korpus marinaca Sjedinjenih Država ali i druge vojne snage. Razvila ga je britanska kompanija BAE Systems, a ušao je u službu američke vojske 2005. godine.

M777 ima maksimalnu brzinu paljbe od sedam metaka u minuti sa dometom do 40 kilometara kada ispaljuje precizno navođenu municiju M982 Excalibur.

Haubica je napravljena od legura titanijuma i aluminijuma, što je čini znatno lakšom od prethodnih artiljerijskih oruđa, dok je i dalje u stanju da pruži preciznu i efikasnu vatrenu podršku. Može da ispaljuje razne vrste municije, uključujući eksplozivnu, dimnu i precizno vođenu municiju.

155 mm M777
155 mm M777

M777 je dizajniran da se relativno lako vadušno prenosi i može se transportovati raznim letelicama, uključujući helikopter CH-53E Super Stallion i transportni avion C-130 Hercules. Njen lagani i mobilni dizajn čini je idealnim oružjem za podršku kopnenim trupama u raznim misijama, uključujući i urbane gradske bitke.

Sve u svemu, haubica M777 je veoma efikasan i svestran sistem naoružanja koji je korišćen u raznim sukobima širom sveta.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave