NaslovnaNovostiSlovenija prebacila ozbiljnu vojnu opremu u Ukrajinu: 20 oklopnih vozila Valuk

Slovenija prebacila ozbiljnu vojnu opremu u Ukrajinu: 20 oklopnih vozila Valuk

Slovenačka vlada poslala je 20 lakih oklopnih vozila Valuk u Ukrajinu u tajnoj operaciji, prenose slovenački mediji.

Slovenija nastavlja da šalje značajnu količinu vojne pomoći Ukrajini u poređenju sa veličinom njihove sopstvene vojske i države. Do sada su ispraznili svoja skladišta prastare tehnike i poslali modernizovane tenkove T-55 ali i M-84, haubice 105 mm i oklopna vozila M80A u Ukrajinu, međutim sada se situacija menja.

Prema pisanju slovenačkih medija, vlada je ove nedelje u Ukrajinu tajno poslala 20 oklopnih vozila Valuk naoružanih mitraljezima kalibra 12,7 mm i bacačima granata kalibra 40 mm.

Reč je o vozilima starim 24 godine, što je “najnovija” tehnika koja je Slovenija poslala u Ukrajinu. Reč je o oklopnim vozilima sa 6×6 pogonom, koja se proizvode u Sloveniji po licenci austrijske kompanije Steyr Daimler Puch, u osnovi oklopno vozilo Pandur.

Slovenačka vojska ima 85 oklopnih vozila Valuk, a slovenački mediji tvrde da je cela operacija trajala nekoliko meseci, jer je prvo trebalo pripremiti i servisirati vozila, a zatim organizovati transport.

Vozila su potom prebačena, najverovatnije transportnim avionima C17, u nekoliko tura u Slovačku ili Poljsku, odakle su potom slana u Ukrajinu. Slovenci tvrde da će Ukrajinci koristiti ova vozila u predstojećoj kontraofanzivi.

Prema dostupnim informacijama, Slovenija je u Ukrajinu poslala 35 komada M80 A, 28 tenkova T-55S, 16 haubica 105 mm i 20 hamera i drugo naoružanje i opremu.

Sa Nemačkom su vođeni i pregovori oko slanja tenkova M-84, međutim do toga ipak nije došlo. U zamenu, Slovenija je od Nemačke dobila borbena vozila pešadije marke Marder i oklopni transporter Fuchs 6×6, kao i nove kamione, a još se očekuje vojna pomoć SAD.

O Valuku ukratko

Lako oklopno vozilo Valuk (LKOV, „Lahko kolesno oklepno vozilo Valuk“) je unapređena i licencno napravljena slovenačka verzija oklopnog transportera Pandur I. Licenca je dobijena sporazumom austrijske kompanije Steyr Daimler Puch Spezialfahrzueg AG & Co KG (sada deo General Dynamics Land Systems – Europe), za slovenačku kompaniju Sistemska tehnika, koja proizvodi Valuk za potrebe slovenačke vojske.

valuk lako oklopno vozilo
valuk lako oklopno vozilo

Domet Valuka je prilično velik, oko 600 kilometara na putu, a između 200 i 300 kilometara van puta. Valuci su sastavni deo bataljona lake pešadije, koji je Slovenija pojačala vozilima JLTV Oshkosh, slovenačkog imena Perun.

U upotrebi ih je 38, očekuje se da će uskoro biti isporučeno još 37 i verovatno da ovo neće biti konačan broj. Vozilo je nazvano po princu Valuku od Karantanije.

Slovenija jača oružane snage

Slovenija, pak, formira srednju bataljonsku grupu sa oklopnim vozilima 8×8, mnogo jaču od lake sa Valukom, prema nekim informacijama tenderi i selekcija su u završnoj fazi.

Slovenačka vojska već ima prve komponente ove grupe sa potpuno novim kamionima, koje je dobila od Nemačke kao zamenu za tenkove i oklopne transportere M80A poklonjene Ukrajini.

Kao rezultat svekolike pomoći Ukrajini, Slovenija bi trebalo da dobije i drugu opremu i naoružanje od Sjedinjenih Država u višemilionskom iznosu.

Oshkosh Defense
Oshkosh Defense

Ministarstvo odbrane Slovenije ne komentariše vrstu i obim vojne pomoći Republike Slovenije Ukrajini. Ministarstvo odbrane je obavestilo da odluke Vlade Republike Slovenije koje se odnose na ovu vrstu pomoći nisu javne.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave