NaslovnaNovostiU iščekivanju kontraofanzive, Ukrajinci dobili medijsku bitku za dnjeparske ade

U iščekivanju kontraofanzive, Ukrajinci dobili medijsku bitku za dnjeparske ade

Što se ukrajinska kontraofanziva bliži danu pokretanja, više se dezinformacija širi internetom. Prema pisanju pojedinih ukrajinskih i zapadnih medija, ofanziva velikih razmera ukrajinske vojske je već počela.

Tokom protekle nedelje, naširoko je izveštavano da je ukrajinska vojska prešla reku Dnjepar u oblasti Herson i obezbedila uporište na istočnoj obali. Američki institut za proučavanje rata čak je pojasnio da su ukrajinski položaji već 7 kilometara od administrativnog centra regiona.

Vest prenose isključivo zapadni i ukrajinski izvori koji svoje izveštaje nisu potkrepili nikakvim snimcima iz regiona. Međutim, oni su bili toliko rašireni da su primorali zvaničnike da komentarišu.

Ukrajinska operativna komanda „Jug” demantovala je izveštaje i pozvala „najbolje studente” Instituta za proučavanje rata na strpljenje.

Sa ruske strane, vršilac dužnosti guvernera Hersonske oblasti je takođe nazvao lažnom informaciju o ukrajinskom mostobranu, rekavši da ruski vojnici u potpunosti kontrolišu istočnu obalu Dnjepra.

Kao i obično, ukrajinska vojska je postigla nove uspehe u medijima, ali izgleda ne toliko i na bojnom polju.

Ukrajinski mostobran na istočnoj obali Dnjepra ne postoji, ali se nastavljaju testovi diverzantskih grupa sa iskrcavanjem na ostrva u poplavnoj ravnici reke.

Ukrajinska vojska nastavlja pokušaje iskrcavanja na ostrva u malim grupama od najviše 30 vojnika na motornim čamcima. Oni su odmah pod vatrom ruske artiljerije i avijacije kada pokušavaju da se sakriju u lokalnim kućama. Kao rezultat, civilna infrastruktura se uništava. Napipava se teren uz veliki rizik.

Ostrva na Dnjepru nisu pogodna za velike ofanzivne operacije. Ovo je ogromno močvarno područje, bez puteva, gde ukrajinske snage nisu mogle da koriste tešku opremu. Međutim, pokušavaju da prebace lake minobacače na ostrva i opreme neke vojne položaje.

U predstojećoj ukrajinskoj kontraofanzivi očekuju se pokušaji Ukrajine da pređu Dnjepar i pogode ruske položaje na severu, u oblasti Nove Kahovke, dok će sa južnih ostrva pokušati da granatiraju ruske položaje, odvlačeći pažnju ruskom garnizonu u Hersonu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave