NaslovnaNovostiUkrajinske snage kod Hersona prešle na levu obalu Dnjepra?

Ukrajinske snage kod Hersona prešle na levu obalu Dnjepra?

Još na samom početku rusko-ukrajinskog sukoba, 25. februara 2022, ruske snage su zauzele mostove na Dnjepru i prodrle u Herson. No, general Surovikin je u novembru naredio povlačenje svih ruskih snaga na levu obalu Dnjepra.

Od tada, front se relativno stabilizovao. No, u poplavi vesti o očekivanoj ukrajinskoj ofanzivi, pažnju privlače glasovi da su Ukrajinci, navodno, u zoni Hersona uspeli da manje jedinice prebace preko  Dnjepra.

Ovu tezu su podržali i analitičari američkog Instituta za proučavanje rata (Institute for the Study of War, ISW). Prema njima, oružane snage Ukrajine su verovatno uspele da pređu na levu, istočnu obalu Hersonske oblasti. O tome svedoče geolokacijski snimci koje su u subotu, 22. aprila, dostavili ruski blogeri. 

Prema snimcima, ukrajinske snage su zauzele položaje na obali Dnjepra severno od mesta Oleški (Олешки, Алёшки),  približno 7 km severozapadno od Hersona, i uspele da napreduju ka severnoj periferiji naselja na ruti E97 (European Route 97), kao i zapadno od Dače (10 km južno od Hersona). Drugi, nezvanični ruski izvori, tvrdе da su Rusi izgubili kontrolu nad nekim ostrvima severozapadno od Hersona.

Analizirajući snimke, analitičari ISW su takođe mišlјenja da ruske snage možda nemaju kontrolu nad ostrvima na rekama Konka (Конка) i Čajka (Чайка), koja se nalaze na manje od 500 m severno od geolokacijskih položaja ukrajinske vojske u blizini Antonovskog mosta.

Između 20. i 22. aprila ruski blogeri su tvrdili da je ukrajinska vojska čak nekoliko nedelja držala položaje na istočnoj obali regiona. Saopšteno je da su ukrajinske snage uspele da se tamo utvrde, izgrade linije snabdevanja i počnu da koriste ovu lokaciju kao uporište. To ukazuje da Rusija ni tada nije mogla da kontroliše to područje.

Saopšteno je da su Oružane snage Ukrajine možda uspele da steknu prednost na istočnoj obali Hersonske oblasti zahvaljujući niskom intenzitetu ruske artiljerijske vatre. 

U isto vreme, urbana područja kao što su Oleški i Nova Kahovka (Нова Каховка) i dalje su u ruskim rukama naglašava ISW. U nedostatku zvaničnih informacija, nemoguće je utvrditi koliko je u pitanju propaganda a koliko ima istine u ovim vestima.

1 KOMENTAR

  1. Foto-operacija: par njih je prešlo čamcem radi slikanja, i posle ruskih udara i gubitaka pobeglo nazad. Konstrukcija ISW i par ukrajinskih kanala.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave