NaslovnaMornaricaAmerička mornarica prodaje 6 kao novih ratnih brodova usled kvarova a preskupih...

Američka mornarica prodaje 6 kao novih ratnih brodova usled kvarova a preskupih popravki

Američka mornarica planira da povuče šest borbenih brodova, dva broda klase Independence i četiri broda klase Freedom, dostupnih za prodaju putem programa Foreign Military Sales (FMS) u naredne dve godine.

Najstariji i najnoviji brodovi koji su predviđeni za prodaju su u američkoj službi. Mornarica manje od osam godina, odnosno manje od tri godine.

Planovi Američke mornarice da proda šest svojih borbenih brodova navedeni su u nedavnom izveštaju američkom Kongresu o godišnjem programu vojne brodogradnje za fiskalnu 2024. godinu.

U dokumentu se navodi da će u fiskalnoj 2024. godini brodovi klase Independence USS Jackson i USS Montgomery biti dostupni za prodaju. Ovi brodovi su isporučeni 2015. odnosno 2016.

Zatim će u finansijskoj 2025. brodovi klase Freedom USS Wichita, Billings, Indianapolis i St. Louis takođe biti prodati putem FMS programa. Ovi brodovi su ušli u službu Američke Mornarice 2019-2020 godine.

Američki bojni brod u penziji posle samo 8 godina službe
USS Coronado

SAD Mornarica je već penzionisala amfibijski jurišni brod USS Coronado (LCS-4) 14. septembra 2022. godine, nakon samo osam godina službe.

Zašto SAD Mornarica odustaje od skoro novih bojnih brodova?

Jedan od argumenata za napuštanje šest borbenih brodova je da su to bila plovila koja se koriste za testiranje i obuku i da su služili za razvoj rešenja koja se trenutno koriste na obalnim brodovima. Rashodovanjem ovih skupiće se sredstva za druge važnije ciljeve.

Borbene fregate klase Freedom and Independence su se pokazale kao izuzetno skupe za rad. Kako je ranije objavila američka publikacija Drive, procenjeni troškovi upravljanja takvim brodom su približno 70 miliona dolara godišnje. Poređenja radi, razarači sa vođenim projektilima klase Arleigh Burke koštaju oko 81 milion dolara.

Klasa brodova Independence ima ozbiljne strukturne probleme, koji dovode do pukotina na trupu broda, ali i do brze korozije metala.

lcs 4 uss coronado
lcs 4 uss coronado

Tokom saslušanja u Senatu SAD, admiral američke mornarice Majkl Gildea dao je izjavu o ograničenoj „vojnoj važnosti“ ovih ratnih brodova, koja je povezana sa protivpodmorničkim sistemima na brodu. Sistem protivpodmorničkog ratovanja, rekao je američki admiral, “jednostavno je neefikasan”.

Previsoki troškovi održavanja

Brodovi obe klase su od početka izgradnje imali brojne probleme. Najozloglašeniji je bio problem sa pogonskim sistemom brodova klase Freedom.

Još nije poznato da li je američka mornarica već našla kupce ili potencijalne kupce za ove brodove. U nedavno objavljenom planu brodogradnje, U.S. Mornarica napominje da se „plovila namenjena prodaji stranim kupcima održavaju u ispravnom stanju najviše dve godine u skladu sa politikom FMS”.

Još jedno veliko pitanje je stvarna cena koju će potencijalni kupci biti spremni da plate za ove kao nove brodove, koji koštaju oko pola milijarde dolara svaki.

Tajvan?

Sa druge strane, tajvanski vojni stručnjaci kažu da se u političkim krugovima Tajpeja raspravlja o mogućoj nabavci nekoliko brodova iz jedne ili obe klase brodova. Kažu da je Tajvan svestan tehničkih problema na brodovima.

independence klasa
independence klasa

Poznati su i troškovi održavanja, kaže Tajpej. „Tajvan ih procenjuje i prerano je dati definitivan odgovor da li će biti nabavljeni ili ne“, rekao je zamenik tajvanskog ministra odbrane Aleks Po. 

11 KOMENTARA

 1. Fregata nije bojni brod. Može se reći ratni brod, ali zna se šta je bojni brod i koji kalibar glavne artiljerije mora da ima. Danas više nema bojnih brodova ni u jednoj mornarici sveta. Poslednji koji su bili u aktivnoj službi je su bila četiri klase Ajova, ali su i one odavno penzionisane

  • Kako odvratan komentar. Još jedan od onih koji misle da su Ukrajinci zaslužili da im neko napadne zemlju i da treba samo da se predaju. Ajde pokušajte već jednom da shvatite da su i NATO bombardovanje i invazija Rusije ratni zločini.

   • I spaljivanje živih Rusa u Odesi 2014-e, konstantno bombardovanje Rusa punih 8 godina, i uništavanje tuskih spomenika i knjiga je takođe zločin. Jer btrebao Outin da sozvoli da mu NATO instalira bojeve glave na Crvenom trgu ?

   • Kako “neinformisan” komentator. Da li će vam biti od koristi da je operacija u ruskoj Krajini ustvari pozns kaznena ekspedicija usmenera protiv zaostalih hitlerovaca i njihovih pristalica? Svakog zagovornika zločina treba eliminisati pa tako i vas iz ovih informativnih sfera. I prevaspitati da se ne koristi lažima, da se nr iživljava ns žrtvama fašizma odnosno kolektivnog zapada.

   • Invazija Rusije je “milosrdni anđeo” za Američku na Irak. Ako ni po čemu drugom po broju vojnika angažovanih sa ruskih 200 hiljada naspram pola miliona americkih.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave