NaslovnaMornaricaAmerički bojni brod u penziji posle samo 8 godina službe

Američki bojni brod u penziji posle samo 8 godina službe

Američki bojni brod proveo je samo osam godina u morskim i okeanskim vodama pre nego što je penzionisan. Rešenje je stiglo iz američke mornarice, a razlog – strukturni defekti i pukotine na trupu. U pitanju je USS Coronado [LCS-4] je klase Independence.

Odluka o penzionisanju broda doneta je davno, ali je 14. septembra i zvanično povučen. Pored USS Coronado [LCS-4], još dva broda su već penzionisana, uključujući USS Independence (LCS-2) kao i USS Freedom klase Freedom [LCS-1]. (LCS Priobalni borbeni brod)

Independence Klasa

Proizvođač ovih brodova [klasa Independence] je brodogradilište Alabama Austal USA. Američka mornarica je trebalo da nabavi ukupno 19 brodova klase Independence. Trenutno su tri već razdužena dok su 12 je u aktivnoj službi. Ostali su ili u procesu naoružavanja ili u proizvodnji.

Sada penzionisani priobalni borbeni brod Coronado [LCS-4] nije igrao veliku ulogu u odbrambenim sposobnostima SAD. Njegova funkcija je prvenstveno kao platforma za testiranje i obuku. Ali ova klasa brodova [Independence] ima ozbiljne strukturne probleme, koji dovode ne samo do pukotina na trupu već i do brze korozije metala. Stručnjaci kažu da je to razlog što ovaj brod i ima manju brzinu od očekivane. Shodno tome smanjen je i njihov učinak na kategoriju iznad 4.

Američki bojni brod u penziji posle samo 8 godina službe
USS Coronado

Pojavile su se glasine da bi Tajvan mogao da nabavi neke od ovih brodova. Pored klase Independence, ove probleme ima i klasa Freedom.

Tajvanski vojni stručnjaci kažu da se u političkim krugovima Tajpeja raspravlja o mogućoj nabavci nekoliko brodova iz jedne ili obe klase brodova. Kažu da je Tajvan svestan tehničkih problema na brodovima. Poznati su i troškovi održavanja, kaže Tajpej. „Tajvan ih procenjuje i prerano je dati definitivan odgovor da li će biti nabavljeni ili ne“, rekao je zamenik tajvanskog ministra odbrane Aleks Po.

Pogled sa zadnje strane na priobalni borbeni brod klase Independence

Što se tiče brodova klase Freedom, prema poljskom onlajn portalu Defense24, američka mornarica je planirala da devet brodova Freedom povuče iz upotrebe u fiskalnoj 2023. godini, koja počinje u oktobru ove godine. To znači potpuno napuštanje ovog neuspelog tipa broda dok će ušteđena sredstva će biti uložena u program fregate Constellation.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave