NaslovnaNovostiLetonija donira Ukrajini sve svoje Stinger sisteme; Vojna pomoć prešla 1% BDP-a...

Letonija donira Ukrajini sve svoje Stinger sisteme; Vojna pomoć prešla 1% BDP-a zemlje

Na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u petak, letonska ministarka odbrane Inara Murnijes objavila je odluku da Kijevu preda sve prenosne protivvazdušne raketne komplekse Stinger koje njegova zemlja još ima.

„Danas, na sastanku u Ramštajnu, objavili smo da je Letonija donela odluku da svoju poslednju seriju MANPAD-ova Stinger donira Ukrajini“, napisala je Inara Murnijes na Tviteru.

Stinger FIM-92
Stinger FIM-92

Pored toga, Letonija nastavlja da sprovodi program obuke ukrajinske vojske.

Vojna pomoć Ukrajini već dostigla 1% BDP-a Letonije

„Naš cilj je bio da ove godine udvostručimo broj ukrajinskih vojnika obučenih u Letoniji u odnosu na 2022. Sada vidimo da ćemo moći da obučimo još više vojnika Oružanih snaga Ukrajine na različitim nivoima. Siguran sam da će Letonija do kraja godine obučiti skoro tri hiljade vojnika Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je Murnijes, a citira ukrajinsko izdanje „Evropska pravda“.

Istovremeno, letonski zvaničnik je naglasio da Riga, zajedno sa drugim saveznicima, radi na novoj inicijativi za obuku Oružanih snaga Ukrajine u Letoniji.

Poslednji put Letonija je najavila isporuku MANPADS-a Stinger Ukrajini u januaru 2023.

Vojna pomoć Ukrajini iz Letonije već je dostigla 1% njenog BDP-a i premašila je 300 miliona evra, navodi Evropska pravda.

Stinger ukratko

Stinger je jedan od najnaprednijih i najefikasnijih sistema protivvazdušne odbrane, koji koriste i mnogi saveznici Letonije, kao što su SAD, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Holandija, Finska, Norveška i Litvanija.

ukrajina ostajemo bez pvo sistema
Stinger

“Stinger” je vrsta prenosivog sistema za protivvazdušnu odbranu (MANPADS) koji su razvili General Dynamics. Namenjen je obaranju niskoletećih aviona, poput helikoptera ili napadačkih aviona, koristeći toplotno navođenu raketu.

Stinger sistem se sastoji od lansirne cevi, držača i rakete. Sama Raketa je navođena pasivnim infracrvenim tragačem koje detektuje toplotni potpis ciljnog aviona, omogućavajući raketi da prati i locira cilj.

Stinger MANPADS su izuzetno efikasni protiv niskoletećih aviona i korišćeni su u raznim sukobima širom sveta. Međutim, bili su predmet kontroverzi jer postoji zabrinutost zbog njihovog širenja i mogućnosti da padnu u ruke neprijatelja ili terorističkih organizacija. Kao rezultat toga, mnoge zemlje su uvele stroge kontrole izvoza i transfera MANPADS-a.

Stinger u Avganistanu

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave