Naslovna Novosti Srušio se američki borbeni dron MQ-1C Gray Eagle u severnom Iraku

Srušio se američki borbeni dron MQ-1C Gray Eagle u severnom Iraku [FOTO, VIDEO]

0
mq 1c gray eagle
mq 1c gray eagle
google news

Borbena bespilotna letelica MQ-1C Grey Eagle vojske Sjedinjenih Država srušila se 22. aprila u severnoj iračkoj provinciji Kirkuk.

Kanal Sabreen News na Telegramu, koji je blizak snagama koje podržava Iran u Iraku, navodi da je MQ-1C oboren protivvazdušnom raketom. Međutim, koalicija predvođena SAD je u saopštenju navela da se dron srušio u južnom Kirkuku kao rezultat onoga što je nazvala “mehaničkim kvarom”.

„ISF [Iračke snage bezbednosti] brzo su obezbedile mesto pada, dok su pripadnici koalicionih službi očistili područje kontrolisanom detonacijom. Povređenih nije bilo niti štete na civilnoj infrastrukturi“, navodi se u saopštenju.

Koalicija je dodala da njene bespilotne letelice pružaju „bitne obaveštajne, nadzorne i izviđačke sposobnosti ISF-u, omogućavajući operacije poraza ISIS-a širom regiona“.

MQ-1C je teško modernizovana verzija MQ-1 Predatora koji je razvio General Atomics za izviđačke, nadzorne i borbene misije. Verzija drona sa produženim dometom ima izdržljivost do 36 sati i operativni domet od preko 4.600 kilometara sa satelitskom komunikacijom.

Gray Eagle je opremljen različitim senzorima, uključujući elektro-optičke / infracrvene kamere, laserske markere i sintetički radar sa otvorenim reflektorom, što mu omogućava otkrivanje i praćenje ciljeva u realnom vremenu.

Dron koji se srušio u južnom Kirkuku bio je naoružan laserskim navođenim projektilima AGM-114 Hellfire. MQ-1C može da nosi ukupno četiri rakete ovog tipa.

Snage u Iraku koje podržava Iran zapretile su da će oboriti ratne avione koalicije predvođene SAD koji su se približili njihovim pozicijama i otvarale vatru na dronove i helikoptere u nekoliko navrata u poslednjih nekoliko godina. Međutim, nije bilo poznatih gubitaka letelica.

Do pada MQ-1C došlo je usred visokih tenzija između SAD i Irana na Bliskom istoku. Prošlog meseca, koalicija i snage koje podržava Korpus islamske revolucionarne garde upustile su se u konfrontaciju u severoistočnom regionu Sirije gde je bilo poginulih, tokom koje je kamikaza-dron koju su lansirali irački borci pogodila američku bazu.

General Atomics MQ-1 Predator nosi AGM-114 Hellfire rakete
General Atomics MQ-1 Predator nosi AGM-114 Hellfire rakete

Grey Eagle ali i osnovni model Predator su korišćeni u velikoj meri u sukobima u Iraku i Avganistanu, ali i u našim krajevima.

Podsetimo, još od 2017. godine New York Times je skretao pažnju da američke snage u Iraku i Siriji, tokom borbi protiv ISIS-a, vrše neselektivna bombardovanja koja rezultiraju civilnim žrtvama. Od svih iz ovog sukoba, najpoznatija je afera Talon Anvil.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version