NaslovnaNovostiRuski pilot Su-35 koji je greškom „oborio“ lovac Su-30 SM2 oslobođen optužbi

Ruski pilot Su-35 koji je greškom „oborio“ lovac Su-30 SM2 oslobođen optužbi

Ruski vojni sud oslobodio je i vratio na dužnost pilota borbenog aviona Su-35 koji je slučajno oborio drugog pilota borbenog aviona Su-30SM2 tokom obuke borbe.

Zemaljska posada nije isključila top kalibra 30 milimetara, dok su uputstvo za upotrebu i bezbednosne procedure aviona bili nepraktični, što ga je dovelo do toga da je napravio grešku, otkrila je istraga nesreće.

su 35 oborio su 30
Su-35 greškom oborio Su-30

Kao rezultat toga, top je ispalio 25 metaka umesto da aktivira upozorenje na ekranu koje je simuliralo upotrebu oružja. Incident se dogodio 22. septembra 2020. godine u blizini vazdušne baze Khotilovo u Tverskoj oblasti.

Vlasti su oslobodili majora Vasilija Saveljeva, tadašnjeg komandanta 790. puka lovačke avijacije. Njemu se sudilo po članu 351 Krivičnog zakona Ruske Federacije.

U izveštaju „Komersanta“ se takođe navodi da su i Ministarstvo odbrane (MO) i proizvođač aviona Suhoj „odlučili da promene metodologiju vežbi kako bi bile što bezbednije za ljude i opremu“.

„Zastarela uputstva Ministarstva odbrane i proizvođača Priručnika za letenje porodice lovaca Suhoj sprečila su vojne pilote da prođu punu obuku“, dodaje se u izveštaju.

Kako se to dogodilo?

Tokom „trenažne bitke sa manevarskim vazdušnim ciljem na srednjim i velikim visinama“, major Saveljev, koji je upravljao Su-35, u početku je bio gonjen i gubio je borbu od Su-30.

Međutim, ubrzo je okrenuo situaciju u svoju korist i doveo svoj avion iza Su-30. Kako je poravnao cilj, a nakon pritiska dugmeta za paljbu, top od 30 mm GŠ-30-1 ispalio je prave metke u Su-30SM2.

GŠ-30-1

„Trebalo je da se desi samo fotografska fiksacija borbenog poraza“, rekao je Komersant. Prestao je da puca pri petom metku, uprkos tome što je top imao brzu paljbu od 25 metaka u sekundi. Pet zrna je bilo dovoljno da onesposobe metu, a oba pilota su se katapultirala dok je mlaznjak pao u šumu.

Slučaj prijateljske vatre i nepraktična uputstva

U istrazi garnizona njegov postupak je nazvan „nepažljivim, arogantnim i nemarnim (koji je stvorio realnu pretnju po život i zdravlje pilota… narušio borbenu gotovost jedinice“, pa čak i „naštetio bezbednosti države u oblasti odbrane, izraženo u gubitku aviona“.

Su-30SM Akrobatski tim Vitezovi

U optužnici se navodi da je prekršio „upotrebu ugrađenog topovskog nosača protiv vazdušnog cilja“ odeljka „borbena upotreba“ pravilnika Su-35. Dokument je zahtevao od Saveljeva da isključi „glavni“ prekidač, koji napaja električna kola stubova za oružje i nosača koji nose bombe, projektile i topove.

Ali dodatak u pravilniku je ono što su Saveljev i njegovi advokati posebno osporavali. Neposredno pre pucanja (pilot treba) da usmeri avion u bezbednom pravcu, pritisnite okidač „pucaj” do kraja i uveri se da se umesto pucanja uključio fotokontrolni uređaj.

Saveljev je tvrdio da je avion skinut sa borbenog dežurstva mesec dana pre vežbe. Prema tome, pre leta je bio u pravu kada je pretpostavio da je njegov top bar doveden u „neborbeni položaj“, navodi se u izveštaju Komersanta.

Zemaljska posada nije onesposobila top

Štaviše, knjižice rada i održavanja leta koje je potpisalo osoblje zemaljske posade, uključujući tehničara zastavnika i starijeg poručnika, ukazivalo je da avion nije imao naoružanje u avionu.

Međutim, sonda je pokazala da top nije „blokiran na zemlji“. Komersant je citirao izvor koji je rekao da se municija, sa 250 metaka, ne skida čak ni tokom vežbi. To je zato što je tokom operacija, kada se avion priprema za borbu, posada pošteđena zamornog punjenja topovske municije.

ruski su 30sm na aerodromu ataturk u istanbulu u septembru 2019. muhamed enes jildirim:anadolu agency preko getty
ruski Su-30sm na aerodromu Ataturk u Istanbulu u septembru 2019. foto/muhamed enes jildirim:anadolu agency preko getty

Saveljev je na sudu tvrdio da je morao brzo da otvori vatru i da nije imao vremena da prati proceduru pravilnika upravo zato što je vežba simulacija realne borbene situacije, a u slučaju stvarnog sukoba ne bi bilo vremena za provođenje bezbednosne provere.

Sud je dobrovoljno prihvatio ovu liniju argumenata, što je na kraju dovelo do odbacivanja predmeta protiv njega.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave