NaslovnaNovostiRusija "sahranila" 2.000 tenkova u Ukrajini; Stručnjaci tvrde skoro svi tenkovi sa...

Rusija “sahranila” 2.000 tenkova u Ukrajini; Stručnjaci tvrde skoro svi tenkovi sa početka sukoba uništeni

Urednici portala Oryx (Stijn Mitzer i Joost Oliemans, nekada zaposleni u Bellingcat-u i Jane’s-u) objavili su izveštaj prema kome je ruska vojska u Ukrajini do sada „ostala bez” 10.004 jedinice vojne tehnike, uključujući 1.950 tenkova.

Analiza Oriksa, iako se prilično razlikuje od ukrajinskih procena (oni čak tvrde da su uništili najmanje 3.500 tenkova Ruske Federacije do marta 2023. godine), oslikava dramatičnu situaciju za ruske snage.

Procenjeni broj je čak 1.950 uništenih, teško oštećenih ili zarobljenih tenkova. Rusija je, pored stotina tenkova T-72 i T-80, kako navode sa sajta Oriks, izgubila nekoliko desetina T-90 najsavremenijih tenkova u opremi vojske Rusije (dok za T-14 Armatu kažu da još nije viđen u borbama u Ukrajini).

Međutim, izraelski vojni ekspert Dejvid Šarp smatra da Oriksova analiza žrtava minimalna ustvari procena. Došao je do zaključka da bi njihov broj mogao biti veći za 20-30 odsto, pošto se analiza zasniva na foto-video dokumentaciji uništene opreme.

Najsavremeniji ruski tenk T-90M Proriv mogao bi da završi u američkim rukama
T-90M Proriv

“Pravi gubici su, naravno, veći. Nije sve zabeleženo na videu, nije sve snimljeno na fotografiji. Štaviše, nešto može čak i promaklo pažnji autora projekta. Možemo reći da je ovo minimalistička procena, ako govorimo o ruskim tenkovima, Oriks procenjuje gubitke na oko 1.950. Realno, mislim da ima 20-30% više gubitaka”, kaže izraelski stručnjak.

24. februara 2022 Rusija je napala sa 2.500 tenkova

Šarp je istakao da je na početku invazije u punom obimu broj ruskih tenkova u vojsci bio procenjen na 2.500-2.600 jedinica, isključujući opremu “samoproglašenih Donjecka i Luganska republika”.

„Prema podacima Oriksa, broj tenkova koje je Rusija izgubila je 1.950, ali je u stvarnosti taj broj veći. Blizu smo zaključka da su gotovo svi tenkovi koji su prvobitno korišćeni u ratu uništeni. Ovo je ogroman udarac za rusku vojsku“, rekao je Šarp.

Prema izraelskom posmatraču, ova situacija se, naravno, odrazila i na frontu u određenim pravcima, gde Rusima nedostaje oprema: „Ponekad nije važan samo kvalitet, već i kvantitet. A njihova oprema je pokvarena,“ kaže izraelski analitičar.

Ako je na početku rata Ruska Federacija koristila tenkove prve linije (novije modele), danas neprijatelj mora da skloni sa skladišta veliki deo starih vozila, naveo je i Šarp.

Poslednjih nedelja pojavilo se nekoliko slika koje potvrđuju da Rusija uklanja sovjetske tenkove T-54 i T-55 iz skladišne baze na Dalekom istoku, a zapadni stručnjaci taj potez vide kao posledicu značajnih nedostataka opreme, sa kojima se ruska vojska suočila tokom rata u Ukrajini. Da li je u pitanju negativna propaganda ili istina?

Pratite nas na Google News-u.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave