NaslovnaNovostiDok čekaju ulazak u NATO, Švedska počinje najveće vojne manevre u poslednjih...

Dok čekaju ulazak u NATO, Švedska počinje najveće vojne manevre u poslednjih 25 godina

Oružane snage Švedske počele su 17. aprila najveću vojnu vežbu u poslednjih 25 godina.

U aktivnostima učestvuju vojna lica iz 14 zemalja: Švedske, SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Finske, Poljske, Norveške, Estonije, Letonije, Litvanije, Ukrajine, Danske, Austrije, Nemačke i Francuske.

Obuka će se sprovoditi zajedno sa međunarodnim partnerima, čime će se ojačati ukupna odbrambena sposobnost Švedske.

jas 39 gripen
jas 39 gripen

„Aurora-23 će biti najveća nacionalna vežba te vrste u poslednjih 25 godina. Učestvovaće više od 26.000 muškaraca i žena. Vežba će se odvijati u vazduhu, na kopnu i na moru. Biće uključene jedinice iz cele Švedske. Vežba će se prvenstveno posmatrati u južnoj Švedskoj i oko i na (ostrvu) Gotland“, navode Oružane snage Švedske u saopštenju za javnost.

Vežba velikih razmera ima za cilj jačanje sposobnosti oružanih snaga da izvode zajedničke operacije i izvodi se u scenariju u kojem je “napad na Švedsku odbijen”.

Vazdušna komponenta vežbe će biti značajna. Većina vazdušnih aktivnosti odvijaće se u južnoj Švedskoj, danju i noću, između 24. aprila i 11. maja.

Predloženo je 11 vazdušnih baza i civilnih aerodroma za letove lovaca, transporta i helikoptera. Pored toga, letovi transportnih aviona i helikoptera iz drugih baza i aerodroma takođe će se obavljati za aktivnosti kopnenih i pomorskih snaga.

Svedski vojnik Foto Jimmy Croona : Försvarsmakten
Svedski vojnik Foto Jimmy Croona : Försvarsmakten

Ostrvo Gotland, sa površinom od oko 3.200 kvadratnih kilometara, leži skoro u centru Baltičkog mora. Eventualna “okupacija ostrva od strane Rusije u mogućem vojnom sukobu” omogućila bi joj kontrolu pomorskog saobraćaja u baltičkom regionu i prilično otežala vazdušne operacije NATO-a u regionu.

General-potpukovnik Ben Hodžis, komandant američke vojske u Evropi od novembra 2014. do decembra 2017, opisao je Gotland kao ključnu lokaciju tokom posete ostrvu 2017. godine.

ŠVEDSKA NAPADNA PODMORNICA GOTLAND
ŠVEDSKA NAPADNA PODMORNICA GOTLAND

“Ovde imate veoma strateški važan zadatak. Mislim da nigde ne postoji nijedno ostrvo koje je važnije”, rekao je general Ben Hodžis švedskim medijima 2017. godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave