NaslovnaNovostiPolicija Njujorka sada može da ispaljuje GPS tragače na automobil

Policija Njujorka sada može da ispaljuje GPS tragače na automobil

Policijska uprava Njujorka prošle nedelje je predstavila svoj najnoviji set visokotehnološke policijske opreme. Stanovnici Njujorka će se, pored robotskih pasa, uskoro suočiti i sa nečim novim: pneumatskom puškom koja može ispaliti lepljivi GPS tragač na vozilo u pokretu.

Lanser se zove Guardian-HX, a napravila ga je kompanija StarChase. Zamišljena je da stvori alternativu standardnoj policijskoj poteri, omogućavajući policajcima da daljinski prate vozilo koje beži bez slanja odreda presretača da ga prate.

Lanser Guardian-HX baziran je, od svega, na pušci AR-15. Gardijanov donji prijemnik – deo puške koji drži kundak, drška, sklop obarače, sigurnosni prekidač i okvir – su zamenljivi sa bilo kojom drugom puškom u AR-15 stilu. Dodaci su unakrsni kompatibilni, osim dva: unutrašnji sklop obarače i okvir.

To je zato što, u Gardijanu, obarača nije obarača, a okvir nije okvir. Sam okidač je više dugme, elektronski sistem koji aktivira oslobađanje gasa pod pritiskom za pokretanje GPS projektila. Okvir je zapravo baterija.

Sva ta tehnologija čini lanser sposobnim da ispali samo jedan metak tj jedan GPS tragač sa lepljivim vrhom pre nego što je potrebno ponovo napuniti cev. Taj projektil putuje brzinom od 60 kilometra na sat i ima domet od 10 metara – iako kompanija tvrdi da, pod lukom, teoretski može da dostigne 20 metara.

starchase guardian hx
Dve GPS patrone StarChase sistema za pričvršćivanje GPS tragača tokom konferencije za štampu na Tajms skveru na kojoj je najavljena nova policijska tehnologija, 11. aprila 2023. na Menhetnu, Njujork.

StarChase sistem za pričvršćivanje GPS lokatora pokreće GPS tragač koji se ispaljuje iz puške tj policijskog vozila i zalepi se za vozilo. Policija zatim prati vozilo preko tragača eliminišući potrebu za opasnom poterom. Kada se GPS zalepi na vozilo, on pinguje StarChase-a sa svojom lokacijom svake dve do pet sekundi. StarChase naziva Guardian „manje smrtonosnim“ alatom.

Prema Nju Jork Tajmsu, njujorška policija je uložio 19.500 dolara u Guardian-HX poduhvat. Policija Njujorka ima dugu istoriju zloupotrebe tehnologije nadzora, a gradonačelnik Erik Adams je sada obezbedio da odeljenje ima na raspolaganju još više visokotehnološke opreme za nadzor. Sigurno će iz ovoga proizaći samo dobre stvari.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave