NaslovnaNovostiKadirov odbio da se sastane sa oslobođenim čečenskim vojnicima; „Čečenski borac ne...

Kadirov odbio da se sastane sa oslobođenim čečenskim vojnicima; „Čečenski borac ne sme biti zarobljenik“

Rusija i Ukrajina su izvršile veliku razmenu zarobljenika u ponedeljak, sa 106 ruskih ratnih zarobljenika u zamenu za 100 Ukrajinaca, rekle su obe strane, dok su ukrajinski izvori signalizirali da je poslednjih dana u toku nova razmena zarobljenika.

Među ruskim zarobljenicima koje su Ukrajinci oslobodili bilo je i pet čečenskih vojnika.

Međutim, Ramzan Kadirov odbio je da se sastane sa pet vojnika koji su se vratili u Grozni, dovodeći u pitanje njihovu odlučnost da se bore i pozivajući ih da se vrate na front što je pre moguće.

„Mislim da čečenski vojnik ne bi trebalo da ima razloga da bude zarobljen. Izgovori mogu biti različiti, ali u svakom slučaju, ratnik mora dokazati da nije imao drugog izbora. I to mora da dokaže povratkom na prvu liniju fronta.

Zato se nisam video sa povratnicima. Ovo je pitanje časti ne samo pojedinačnog borca, već i pitanje časti cele jedinice, čitavog puka u kome borci služe.

Da dokažu da nisu izbegli borbu, da se nisu plašili susreta sa neprijateljem i da nisu tražili priliku da polože oružje i izbegnu metke“, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

spremni za ukrajinu u svakom trenutku odred ahmat 1 formiran u ceceniji
odred ahmat u ceceniji

On je kao primer naveo borca Kirgiza Musihanova, koji je, prema njegovim rečima, ranjen, zarobljen, vratio se u zemlju, a potom se „vratio u borbu“ kao deo specijalnih snaga Ahmat.

Kadirov želi da se oslobođeni Čečeni odmah vrate na front

Kadirov je naveo, međutim, „da zarobljeništvo nije zločin“, a čečenske vlasti su „srećne što su borci preživeli“. Prema njegovim rečima, sat vremena pre nego što su zarobljeni, vojnici su prijavili da im je ponestalo municije.

„Ali ratnik ne sme da puca nasumično, već mora misliti na svaki hitac, voditi računa o svakom metru. Shvatam da je to i moja krivica, što nisu bili dovoljno pripremljeni za takvu situaciju i nisu u potpunosti razumeli da borac treba da planira svoju municiju.

kadirov i prigozin
kadirov i prigozin

Sada momci imaju priliku da dokažu sebi, svojim drugovima, komandantu i celoj zemlji da je to bio iznuđen korak. Kao zakletva, dužnost i čast iznad svega!”, nastavio je Kadirov, vraćajući se ideji potpunog žrtvovanja.

Predsednik čečenskog parlamenta Magomed Daudov izvestio je dan ranije da su se Zelim Ismailov, Žabrail Junuev, Apti Tasuev, Salak Gajtamirov i Tamirlan Hamidov vratili iz zatočeništva nakon što su zarobljeni 14. decembra 2022.

Prema Daudovu, vojska je već „izrazila zahvalnost za oslobađanje i spremnost da se vrate u zonu operacija po prijemu naređenja.”

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave