NaslovnaNovostiBritanci o borbenom vozilu Vihor; Pogledajte kako su predstavili vozilo iz Republike...

Britanci o borbenom vozilu Vihor; Pogledajte kako su predstavili vozilo iz Republike Srpske

Specijalistički časopis iz oblasti vojne industrije, Spec Ops Magazine iz Velike Britanije, objavio je tekst o borbenom vozilu Vihor, proizvođača Tehnički remont Bratunac.

Vihor je vrhunsko lako taktičko vozilo koje se može pohvaliti modularnom šasijom koju je razvio TRB, istaknuti proizvođač oružja sa sedištem u Bosni i Hercegovini. U aprilu 2022. godine zvanično je predstavljen javnosti tokom Dana policije MUP-a Republike Srpske. Dizajn i izrada vozila rezultat je saradnje inženjera TRB-a i elitne Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Republike Srpske.

Vihor ima sličnu namenu kao i drugo oklopno vozilo koje proizvodi Tehnički remont Bratunac, koje nosi ime Despot. Oba vozila su napravljena za obavljanje različitih zadataka koje obično obavljaju policijske i vojne jedinice i veoma su slična Oshkosh M-ATV-u američke proizvodnje. Ovo ekonomično konceptualno vozilo izgrađeno je na raznovrsnoj šasiji i opremljeno najsavremenijim pogonskim sklopom, zajedno sa nezavisnim sistemom oslanjanja. Ova postavka omogućava Vihoru superiornu mobilnost na različitim terenima i vremenskim uslovima.

“Ideja Ministarstva je uspešno sprovedena u Tehničkom remontu, što je rezultiralo stvaranjem vozila izuzetnih karakteristika. Posle Despota, ovo je drugo borbeno vozilo TRB-a i nesumnjivo će biti na ponos Ministarstvu unutrašnjih poslova. poslova Republike Srpske i kompanije TRB, kao i svih kupaca“, rekao je Dragan Lukač, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Vihor je vozilo projektovano za težinu do osam tona, uključujući nosivost od 1,5 do 2,5 tone. Namenjen je posadi od 2+2 ili 2+3, smešten u zasebnom, balistički zaštićenom delu opremljenom modularnom balističkom zaštitom – dostizanje nivoa B6, STANAG 4569 nivo 2, eventualno nivo 3 i protivminska zaštita do nivoa 2b prema standardima STANAG 4569. Prtljažnik ima četiri bočna vrata i višenamenski tovarni prostor u koji se može prevoziti osoblje ili roba posebne namene.

To je vozilo sa pogonom na sva četiri točka; Ima nezavisno vešanje prednje i zadnje osovine i opremljen je kovanim aluminijumskim točkovima i gumama 365/80R20, uključujući “run-flat” umetke, centralni sistem kontrole naduvavanja guma. Pokreće ga dizel motor minimalne snage 200 kV.

“Vozilo je nastalo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, čija je ideja bila unapređenje bezbjednosti u Republici Srpskoj i opremanje njenih policijskih snaga. Rezultat je uspješno realizovan”, rekao je Slaven Ristić, direktor preduzeća TRB.

Ima 6-brzinski automatski menjač, dvobrzinski prenosnik, kao i standardnu opremu kao što su klimatizacija, ventilacija, pet dnevno/noćnih kamera, GPS, vitlo, sistem za gašenje požara (za motorni prostor), priključci za oružje , lični nosači oružja, specijalizovana rasvetna i zvučna signalizacija, sistem za kontrolu proklizavanja, sistem protiv blokiranja točkova i kuka za vuču.”

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave