NaslovnaNovostiUkrajina se bori protiv Rusije avionima MiG-29UB; trenažnom verzijom i bez radara

Ukrajina se bori protiv Rusije avionima MiG-29UB; trenažnom verzijom i bez radara

Ukrajina očajnički traži borbene avione F-16 Fighting Falcon, ili drugo zapadno rešenje. Za sada, bez uspeha. Kijev tvrdi da su mu preko potrebni moderni avioni, pribegavajući hitnim rešenjima kao što je korišćenje MiG-ova 29 u verziji za obuku, verzija koja čak i ne uključuje radar.

Početak sukoba u Ukrajini 24. februara 2022. godine zatekao je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo, koje je već bilo u lošem stanju sudeći po broju savremenih aviona.

Rat je primorao Ukrajinu da se prilagodi. Ukrajinci su, uz pomoć NATO saveznika, uspeli da stvore koliko-toliku odbranu u zoni sukoba, koristeći sovjetske i zapadne odbrambene sisteme, što je doprinelo da Rusija ipak ne uspe da ostvari potpunu nadmoć u vazduhu.

Iznuđena okolnostima, Ukrajina je stavila u borbenu službu i avione koji su povučeni iz upotrebe. Ukrajinsko izdanje Defens Ekspres piše da ukrajinsko vazduhoplovstvo koristi i avione MiG-29UB.

Reč je o avionima MiG-29UB, verzija sa dvostrukom komandom, koji se koriste samo za obuku pilota. Ukrajinci napominju da postoje fotografije aviona MiG-29UB, opremljenih raketama vazduh-vazduh R-73. Međutim, ovi avioni nemaju radar.

poletanje mig 29ub sa cetiri r 73 april 2023 fotografija oruzane snage ukrajine
Poletanje MiG-29UB sa četiri R-73 / april 2023, foto – Oružane snage Ukrajine

Prema citiranom izvoru, kada je projektovana ova trenažna verzija MiG-29, odlučeno je da se ukloni radarski sistem NO19 kako bi se u njega smestila druga pilotska kabina za pilota instruktora. Takođe iz tog razloga, MiG-29UB ne može da integriše rakete vazduh-vazduh tipa R-27.

Ukrajinsko izdanje piše da upotreba ovih aviona u misijama protiv Rusije pokazuje kritičnost situacije i činjenicu da su Ukrajini hitno potrebni zapadni borbeni avioni.

F-16 za Ukrajinu

Ipak, treba napomenuti da je početkom prošlog meseca ukrajinsko vazduhoplovstvo zvanično potvrdilo prisustvo dva vojna pilota u SAD. Informacija dolazi u kontekstu glasina u vezi sa F-16 Fighting Falcon za Ukrajinu. Ovo se može posmatrati i kao signal za budući transfer F-16 u Ukrajinu.

Dolazak ova dva pilota je prvi put da su ukrajinski piloti otputovali u Sjedinjene Države. Pre toga su, jos avgusta 2022 godine, ukrajinski piloti samo leteli na simulatoru aviona A-10 kako bi se upoznali sa letelicom i da bi američki instruktori procenjivali njihove veštine.

Što se tiče F-16, amerikanci insistiraju da to nije bila posebna obuka, već više program koji podrazumeva razmenu iskustava. Istina je da je sve veći pritisak na slanje zapadnih aviona u Ukrajinu, uprkos tome što Vašington zvanično negira takav transfer.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave