NaslovnaNovostiUkrajina mogla ostati bez raketa protivvazdušne odbrane do početka maja

Ukrajina mogla ostati bez raketa protivvazdušne odbrane do početka maja

Procena Pentagona kaže da veći deo Ukrajine neće biti pokriven protivvazdušnom odbranom

Ukrajina bi mogla da ostane bez raketa za svoje sisteme protivvazdušne odbrane sovjetske proizvodnje do početka maja, što bi Rusiji dalo šansu da postigne vazdušnu superiornost u zemlji, piše The Wall Street Journal.

Žurnal je citirao neke od dokumenata američke vlade koji su se pojavili na internetu. Prema slajdu Pentagona od 28. februara, Ukrajina bi mogla da iscrpi svoje rakete za PVO sistem Buk do 13. aprila i sistem S-300 do 3. maja.

procureli dokumenti pentagona o ukrajinskoj pvo
procureli dokumenti pentagona o ukrajinskoj pvo

Dok su SAD i njihovi saveznici obezbedili Ukrajini protivvazdušnu odbranu zapadne proizvodnje, Kijev se i dalje uglavnom oslanja na svoju stariju opremu sovjetske proizvodnje. Prema mapi sa drugog slajda Pentagona, ako Ukrajina iscrpi sisteme, većina ukrajinske infrastrukture van Kijeva neće imati zaštitu od PVO.

U dokumentu se navodi da će se broj nezaštićenih kritičnih lokacija povećati sa šest na 40. Rusija je započela veliko bombardovanje ukrajinske infrastrukture u oktobru 2022. godine, zbog čega je Kijev iscrpio veliki deo svojih sistema protivvazdušne odbrane.

U dokumentu se navodi da je Ukrajina takođe na putu da ostane bez municije za neke sisteme protivvazdušne odbrane koje je obezbedio Zapad, uključujući Nacionalni napredni raketni sistem zemlja-vazduh (NASAMS). Najnoviji paket američkog oružja za Ukrajinu uključivao je municiju za NASAMS, ali se municija kupuje za Kijev, što znači da bi za isporuku mogli biti potrebni meseci ili godine.

nasams
nasams

U dokumentu se predlaže da bi za kratkoročno rešenje SAD trebalo da nabave više municije S-300 i Buk za Ukrajinu, ali većina država NATO-a koje poseduju sisteme već su isporučile ono što imaju u Ukrajinu. Srednjoročno rešenje predloženo bi bilo da se ubrza isporuka NASAMS, Patriota i drugih zapadnih sistema.

Dugoročno, dokument predlaže isporuku dovoljno zapadnih sistema za pokrivanje cele zemlje. Curenje bi moglo da podstakne više poziva u Vašingtonu i drugim zapadnim prestonicama da pošalju više oružja Ukrajini.

Američki zvaničnici rekli su medijima da su procurela dokumenta autentična, a izgleda da se Bajdenova administracija trudi da kontroliše curenje. Kako prenosi CNN, dokumenti su otkrili da SAD špijuniraju ukrajinskog predsednika Vodlimira Zelenskog, a ukrajinski zvaničnici su frustrirani zbog curenja.

Mnoštvo curenja podataka pokazuje da SAD špijuniraju zvaničnike u drugim zemljama, uključujući Bugarsku, Mađarsku, Južnu Koreju i Izrael. U izveštaju Ekonomista navodi se da SAD takođe nadziru članove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), nuklearnog nadzornika UN.

Iznenada, uoči još jedne Blinkenove izjave da će ukrajinska kontraofanziva početi „u roku od nekoliko nedelja”, procureli su tajni američki dokumenti, u čiju verodostojnost postoje opravdane sumnje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave