NaslovnaNovostiVežba „Air Defender 2023“: Najveće transatlantsko raspoređivanje vazduhoplovnih kapaciteta

Vežba „Air Defender 2023“: Najveće transatlantsko raspoređivanje vazduhoplovnih kapaciteta

Ove godine, NATO ne samo da će nastaviti svoj program borbene obuke planiran pre sukoba u Ukrajini, već će uključiti i nove finske savezničke vojne snage.

Sledeća velika vežba NATO-a u Evropi, „Air Defender 2023“, predstavlja najveće transatlantsko kretanje snaga i vazduhoplovnih sredstava koje su sprovele SAD radi obuke i prvu veliku vežbu Finske kao zemlje članice NATO-a.

Vežba će testirati sposobnost Nacionalne garde američkog vazduhoplovstva da brzo rasporedi i angažuje snage, „slično onome što bi Sjedinjene Države morale da urade ako bi se rat u Ukrajini proširio na zemlje NATO-a“, rekao je general-potpukovnik Majkl Loh, direktor američke vazdušne nacionalne garde.

SAD će poslati oko 100 aviona u Nemačku na desetodnevnu vežbu u junu, rekao je Loh na konferenciji za novinare. Vežba će uključiti avione koje bi SAD trebalo da povuku, kao što su A-10 i F-15C, ali i nove avione kao što su F-35, unapređeni F-16 i KC-46.

kc 46a pegasus
Tanker KC-46A Pegasus vrši dopunu u vazduhu / foto: USAF narednik Majkl Džekson

Načelnik nemačkog vazduhoplovstva general Ingo Gerharc rekao je da će Finska učestvovati sa borbenim avionima F/A-18 Super Hornets jer neće početi da leti na F-35 „još nekoliko godina“.

Vežba je planirana pre ruske invazije na Ukrajinu, rekao je Gerharc. Upitan da li je NATO obavestio Rusiju o vežbi, on je rekao: „Ne treba da im šaljemo pismo da ih obavestimo“ i podsetio da je glavni cilj vežbi da pokaže da je alijansa sposobna da se brani. „NATO je čisto odbrambeni savez, ali ako neko napadne jednu zemlju, napada sve nas”, izjavio je Gerhrc, pritom verovatno, zaboravivši da su napali Jugoslaviju.

Kada je reč o Finskoj, general-potpukovnik Majkl Lo je primetio da njeno pridruživanje s jedne strane udvostručuje granicu NATO-a sa Rusijom, ali sa druge strane, ta zemlja „donosi neke veoma, veoma velike mogućnosti“ u alijansu.

finske vazduhoplovne snage
finske vazduhoplovne snage

„Ako pogledate veličinu zemlje i šta imaju u svojoj zemlji, videćete da dozvoljavaju okretan borbeni angažman. Imaju piste skoro svuda. I grade ih pravo uz puteve i tako ostvaruju višestruke sposobnosti.”

Američki vojni zvaničnik veruje da će dugoročno NATO, a posebno Evropa, imati koristi od fleksibilnije odbrane i da imaju potpuno interoperabilne sposobnosti na bojnom polju.

„Sve se radi o odvraćanju protivnika kako nikada ne bismo krenuli u rat i našoj sposobnosti da brzo generišemo vazduhoplovne snage“, zaključio je Loh.

Pratite nas na Google News-u.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave