NaslovnaNovostiRusija oprema glavne borbene tenkove sistemom aktivne zaštite Arena-M

Rusija oprema glavne borbene tenkove sistemom aktivne zaštite Arena-M

Rusija će svoje glavne borbene tenkove T-80 i T-90 opremiti sistemom aktivne zaštite Arena-M, saopštila je 5. aprila TASS-u Grupacija visoko preciznih sistema, koja je deo državne tehnološke korporacije Rostec.

Arenu-M je razvio Inženjerski konstruktorski biro sa sedištem u Kolomni da zaštiti tenkove i druge tipove oklopnih borbenih vozila od protivtenkovskog oružja, uključujući vođene rakete naoružane sposobnošću za napad poput američkog FGM-148 Javelin.

Arena-M

„Konačno, Arena-M će biti instalirana na tenkove T-90 i T-80“, saopštila je grupa. „U tu svrhu, nadogradnje se moraju izvršiti na osnovu specifičnosti oklopa.

Grupa je takođe otkrila ruskoj novinskoj agenciji da su pripreme trenutno u završnoj fazi za prihvatanje aktivne zaštite Arena-M za upotrebu na tenkovima T-72.

Verzija tenka iz sovjetske ere opremljena ovim sistemom uspešno je prošla testove koristeći kako rusko protivtenkovsko oružje, tako i strano oružje zarobljeno tokom sukoba u Ukrajini. Ruska vojska je od kijevskih snaga zarobila desetine projektila Javelin i drugog protivtenkovskog oružja zapadne proizvodnje.

„Oklopni sistem je prošao testove u okviru proširenog programa: ne samo protiv planiranih ciljeva simuliranih ruskom municijom, već i protiv stranih trofejnih municija koje je zaplenila Rusija. Komplet oklopa je dokazao svoju efikasnost“, saopštila je pres služba grupe. „Rusko ministarstvo odbrane je zainteresovano da oklopne trupe opremi paketom Arena-M što je pre moguće.

t 72 aps
T-72 aps

Arena-M koristi radar za otkrivanje nadolazećih protivtenkovskih raketa i projektila brzinom do 700 metara u sekundi sa udaljenosti od 50 metara. Nakon otkrivanja, jedna od 22 odbrambene municije se ispaljuje na dolaznu pretnju, uništavajući je pre nego što pogodi vozilo.

Pored glavnih borbenih tenkova, Arena-M se može instalirati i na borbena vozila podrške tenkovima BMPT i borbena vozila pešadije BMP-3M. Međutim, još uvek se ne zna da li ruska vojska razmatra da ove dve vrste vozila opremi ovim sistemom.

Arena-M će značajno povećati odbranu ruskih glavnih borbenih tenkova, dok ćemo u Ukrajini verovatno videti prvu borbenu upotrebu sistema.

IzvorKBM

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave