Naslovna Novosti Kina testira elektromagnetnu pušku za kontrolu nereda

Kina testira elektromagnetnu pušku za kontrolu nereda [VIDEO]

0
kineska elektromagnetna puska
kineska elektromagnetna puska
google news

Kina je nedavno testirala tip elektromagnetne puške koja se reklamira kao superiornija u odnosu na drugo konvencionalno oružje za kontrolu nereda (riot gun).

Global Times izveštava da je elektromagnetna puška pokazala karakteristike superiornije od konvencionalnih pušaka, kao što su manja buka, bljesak i trzaj. Stručnjaci kažu da tehnologija odražava trend oružja budućnosti.

Kina testira elektromagnetnu pušku za kontrolu nereda

Kineski mediji objavili su da nova elektromagnetna puška koristi devet prstenastih zavojnica koje ubrzavaju projectile inače smeštene u okviru iza zavojnica. Za razliku od tradicionalnog malokalibarskog oružja koje ispaljuje okrugla ili cilindrično-oživalna zrna, projektili iz elektromagnetne puške su u obliku novčića, jer je oružje dizajnirano kao neletalno, za kontrolu nereda.

Projektile u obliku novčića je lako proizvesti po niskoj ceni i manja je verovatnoća da će izazvati teže, uključujući smrtonosne povrede.

Novi video prikazuje prenosivu elektromagnetnu pušku za nerede koju je razvila kompanija Chongking Jianshe Industry (Group) Co Ltd, inače deo državne kompanije China South Industries Group Co Ltd.

Prema izveštaju CCTV, oružje je takođe jednostavno za skladištenje i transport jer mu nije potreban barut. Puška se navodno napaja litijumskom baterijom koja je ugrađena u njoj. Potpuno napunjena ćelija omogućava oružju da neprekidno ispaljuje stotine metaka pre nego što je potrebno novo, brzo punjenje.

Rukohvat je postavljen u sredini oružja kako bi se težina ravnomerno rasporedila, a prednji deo ima tri dugmeta koja služe za izbor režima vatre, promenu izlazne snage i uključivanje i isključivanje oružja.

Najveća brzina paljbe elektromagnetne puške može dostići nekoliko hiljada metaka u minuti, premašujući kadencu konvencionalnih pušaka, koja iznosi otprilike 700 do 800 metaka u minuti.

elektromagnetna puska
elektromagnetna puska

U testu paljbe, elektromagnetna puška je lako uništila drvene daske, pivske flaše i prozore automobila, pravila je malu buku i mali bljesak, nije ispuštala dim i izbacivala čaure a imala je mali trzaj, prenose kineski mediji.

Osim na oružju za suzbijanje nereda, tehnologija elektromagnetnog lansiranja može se primeniti i na drugim tipovima, od letalnih pušaka i pištolja vojnog tipa do artiljerije velikog kalibra, rekao je u ponedeljak za Global Tajms vojni ekspert iz Pekinga, tražeći anonimnost.

Tehnologiju elektromagnetnog lansiranja karakteriše visoka prikrivenost, što je pravac razvoja budućeg oružja.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version