Naslovna Oružje Novo Oružje NELETALNO MOŽE BITI SMRTONOSNO – FN 303

NELETALNO MOŽE BITI SMRTONOSNO – FN 303

0
NELETALNO MOŽE BITI SMRTONOSNO - FN 303
NELETALNO MOŽE BITI SMRTONOSNO - FN 303
google news

Čuveni ekspert za blisku borbu, Rex Applegate, jednom prilikom je izajvio da je svaki hitac, koji, bez prolivanja krvi utiče na smirivanje masovnih nereda, koristan hitac. Na ovu krilaticu evropski pripadnici vojske i policije obratiće pažnju tek nakon izbijanja ”šezdesetosmaških” studentskih nemira, a potpuno će posvetiti pažnju njenoj realizaciji od osamdesetih godina 20. veka. Snage reda u SAD i Velikoj Britaniji, sa sličnim problemima srešće se znatno ranije; rasni nemiri, demonstracije protiv rata u Vijetnamu, te tradicionalni sukobi u Severnoj Irskoj, predstavljali su prve poligone za ispitivanje ”riot-control” oružja. Policija se prvo posvetila taktici primene gumenih palica i ”suzavca”. Uskoro, u anglosaksonskim zemljama je isproban pravi arsenal ”neletalnih” izuma: ”Stun Guns”, kontejneri punjeni olovnim zrnima, motorni hemijski raspršivači (generatori) CS (corson & stought) gasa ”Pepper-Fog”, ”sačmarice” prilagođene patronama sa gumenim zrnima ili SC gasom, te specijalne puške i pištolji kalibra 37 mm (Smith & Wesson, Schermuly i slični, za municiju 37 mm S&W No.12 – No.21 ili 38 mm L3A1).  

NELETALNO MOŽE BITI SMRTONOSNO - FN 303
FN 303

Primena većine navedenih sredstava, međutim, neretko je dovodila do smrtonosnih akcidenata. U Kaliforniji je jedna žena doživela srčani udar, prouzrokovan traumom nakon pogotka kontejnera sa olovnim kuglicama; u drugom slučaju, policajac je, greškom, iz ”sačmarice”, umesto hemijskog, ispalio patron sa bojevim, ”Slug” zrnom. 

NELETALNO MOŽE BITI SMRTONOSNO - FN 303
FN 303

Odeljenje SO19 britanskog Skotland Jarda ispitivalo je mogućnost što češće primene ”neletalnog” oružja (tejzera Taser M26, vodenih topova, pušaka za izbacivanje lepljive smese, te oružja za distribuciju visokog zvuka). Tokom druge polovine 2002. godine, završeno je testiranje palice-puške ”Heckler & Koch” L104A1, koja je, početnom brzinom od 71,5 m/s, izbacivala plastične projektile 9x3cm L2A1. Palice su bile namenjene za onesposobljavanje kriminalaca opremljenih hladnim oružjem, te za suzbijanje javnih nereda većeg obima. Šef SO19, Pol Robinson, objasnio je da policajci, opremljeni ”red dot” nišanima, uvežbavaju nišanjenje palicom u zonu šnale za opasač. Uvek je, međutim, potojala opasnost da pozornik, instiktivno, oružje potegne u pravcu tela ili glave izgrednika, što je moglo biti fatalno (pogodak zrna L2A1 u glavu ili vitalne organe je letalan). MET je 2001. godine naručio 60 komada L104A1. U realnim situacijama, do avgusta 2002, ispitna palica upotrebljena je samo dva puta: prilikom incidenta na Colwin Bay-u, plastično zrno nije oborilo kriminalca naoružanog nožem, dok je drugi napadač, u Surrey ulici, uspešno imobilisan. Prema izveštaju SO19, H&K palice uvedene su u naoružanje 1. septembra 2002. godine (po dve palice na svaka kola za transport službenog oružja).

 Od 1960. do 1994, grublja, stara verzija palice-puške, upotrebljena je u Severnoj Irskoj 120.000 puta; od toga, zabeleženo je 618 ranjavanja i 17 smrtnih slučajeva. Nešto usavršeniji model, u upotrebi od 1994. do 2002, upotrebljen je 166 puta bez težih posledica.

NELETALNO MOŽE BITI SMRTONOSNO - FN 303
Fn 303 MK2

Portparol ženevske policije, Eric Grandjean, 6. aprila ove (2003) godine, saopštio je javnosti da je šef policije, Christian Coquoz, ponudio ostavku. Nekoliko dana kasnije, u intervjuu listu ”Le Temps”, Micheline Spoerri je ispred ženevskog odeljenja za pravdu, policiju i bezbednost, najavila hitnu reorganizaciju ovih službi. Povod za radikalne reakcije predstavljala je ”afera Cornavin”. Marta meseca, tokom ”anti-OMC” demonstracija u Ženevi, plastični metak oružja za suzbijanje javnih nereda, ispaljen sa distance od 5 do 6 metara, pogodio je u jagodičnu kost i usmrtio sindikalistu iz Friburga, gospođu Cornavin. Sam po sebi, događaj bi ostao u okvirima švajcarskog shvatanja demokratije. Zanimljiv je, međutim, podatak da je letalni hitac ispaljen iz poslednje novine iz dijapazona ”neletalnog oružja” – belgijske puške FN 303. 

FN 303 Belgijska puška za suzbijanje nereda

Tokom 1994, Ujedinjene Nacije su od poznatze firme ”Fabrique Nationale” (FN) naručile razvoj neletalnog oružja, koje bi se koristilo u mirovnim misijama (Somalija, Bosna, Kosovo). Pet godina kasnije, prezentovana je prva forma projekta XM 303. Tokom 2003, belgijska fabrika je bila spremna da novo oružje, FN 303, prezentuje javnosti. Reklamirala ga je kao idealno sredstvo za suzbijanje javnih nereda većeg obima, fudbalskih izgreda, onesposobljavanje nasilnika naoružanih hladnim oružjem, te markiranje vođa nereda. Dotadašnje ”anti-riot” oružje izbacivalo je projektile koji su raspolagali rizičnom početnom energijom od 180 do 220 Joula. ”FN” je isticao prednosti svog modela; projektili su raspolagali terminalnom energijom od 29 Joula. Pri tome, nije naglašavano da pogoci u vrat ili glavu ipak mogu biti opasni po život.

NELETALNO MOŽE BITI SMRTONOSNO - FN 303
FN 303 MK2

Projektanti iz Herstala prvo su razvili adekvatnu municiju. Projektil, prečnika 0,68 inča (17,3 mm) i mase 8,5 grama, obložen je presovanim Polystyrenom. Prednji deo popunjen je mešanim granulatom, a zadnji čini baza Glykola. Ovako koncipirano zrno brzo gubi energiju i ima kontrolisanu penetraciju. Razvijena je paleta municije koju čine: impaktno zrno, sa zadnjim delom popunjenim 100% netoksičnom glikolnom bazom; obeležavajućim zrnom sa bojom koja se spira vodom i sapunom (zadnji deo popunjen ružičastim fluoroscentni pigmentom, pomešanim sa glikolnom bazom); obeležavajućim zrnom sa trajnom bojom (zadnji deo popunjen lateksom zasnovanim na polimerskoj boji); OC (Oleoresin Capsicum) zrnom(zadnji deo popunjen oranž obojenom glikolnom bazom sa dodatkom 10% OC koncentrata na 2 miliona SHU).

Zrno

Samo oružje dejstvuje poluautomatski, na principu komprimovanog vazduha. Dizajnirano je pomalo futuristički, ali je ergonomski pogodno za upotrebu u predviđenim taktičkim situacijama. FN-ovi stručnjaci priznaju da im je kao uzor poslužilo oružje za paint-ball. Na pušku se brzo montira cilinder napunjen vazduhom pod operativnim pritiskom od 207 bara, što garantuje 110 hitaca. Svako zrno se ispaljuje početnom brzinom od 85 do 90 m/s, sa početnom energijom od 32,4 do 25 Joula. Puška je ukupno duga 740 mm, glatka cev je duga 250 mm. Masa praznog oružja, sa cilindrom za vazduh, kreće se oko 2700 grama. Mehanički nišan omogućuje precizno ciljanje do 50 metara. Iznad gornje površine sanduka nalazi se šina ”Picatinny 1913”, koja ”prima” laserski nišan ili projektor crvene tačke na cilj. Konačno, razvijena je i varijanta FN 303 koja se , kao i podvesni bacač 40 mm M203, može postaviti na pušku M16.

Policajac dobija taktički remen i prsluk, u čije džepove se može smestiti 10 okvira kapaciteta 15 metaka i jedan rezervni cilindar za komprimovani vazduh.   

Svaka grupa naoružana puškom FN 303 raspolaže mobilnom kompresorskom stanicom koja je u stanju da, u roku od 20 minuta, u bocama podigne pritisak sa 138 na 296 bara (za 60 minuta, od 0 do 296 bara). Uz komresor sleduje par boca zapremine 9 litara; iz boca se, do operativnog pritiska od 207 bara, može napuniti 26 cilindara FN 303 (dovoljno za 2730 hitaca).

ARTV Web Exclusive Bonus Video: FN 303 Less Lethal Launcher
FN 303 modifikovan za paintball

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version