Naslovna Novosti Bivši šef kopnenih snaga vojske Belgije: „Dovoljno je par sati od početka...

Bivši šef kopnenih snaga vojske Belgije: „Dovoljno je par sati od početka rata i naši vojnici će se braniti kamenicama“

2
marc thys
marc thys
google news

Penzionisani general-potpukovnik Mark Tajs, bivši šef kopnenih snaga belgijske vojske, skreće pažnju na evropske zalihe oružja, koje su pale na rekordno nizak nivo.

U evropskim prestonicama raste zabrinutost kada je u pitanju vojna industrijska proizvodnja, koja je nedovoljno finansirana tri decenije od raspada Sovjetskog Saveza. Efekti se sada vide, zajedno sa naredbom da se dugoročno naoružava Ukrajina kako bi ratovala sa Rusijom.

Posle eskalacije sukoba u Ukrajini februara 2022. godine, zapadne vlade su kao po komandi Ukrajinu snabdevale municijom kako bi pomogle Kijevu da odbije ruske napade.

Zalihe oružja u Evropi pale su na rekordne nivoe, a brz ponovni početak proizvodnje dovoljnih količina oružja i opreme je nemoguć bez uticaja na ekonomije država EU.

Belgijska vojska dobija municiju u vrednosti od 15 miliona evra godišnje

Potvrda zabrinjavajuće situacije stiže iz Belgije – naime, belgijskoj vojsci toliko nedostaje municije da bi vojska „trebalo da baci kamenje” ubrzo nakon početka bilo kakvog sukoba, kaže general-potpukovnik u penziji Mark Tajs, bivši šef snaga belgijske vojske, citira Politiko.

Mark Tajs, koji je nedavno otišao u penziju u činu general-potpukovnika, rekao je u utorak javnom servisu VRT da bi obezbeđenje zaliha municije za odbranu od napada koji bi trajao do dva meseca zahtevalo ulaganje od 5 do 7 milijardi evra, što je daleko više nego što lokalna vlast trenutno izdvaja.

General-potpukovnik Mark Tajs otkriva koliko je izdvojeno za kupovinu municije za belgijsku vojsku.

Imali smo 15 miliona evra godišnje za kupovinu municije, ali sada je budžet povećan na 150 miliona evra“, rekao je Tis. „Ako ovde izbije rat, moraćemo da bacamo kamenje posle samo nekoliko sati zbog nedostatka municije“, dodao je on.

Nedostatak municije je hroničan, a vojnoj industriji u Belgiji bile bi potrebne investicije od 5-7 milijardi evra da bi mogla da izdrži rat od 30-60 dana, tvrdi general.

Iako je ruski napad na zemlju poput Belgije samo propaganda koji služi da plaši mnjenje na zapadu, situacija je donekle tačna za mnoge države EU.

F2000 - jurišna puška fabrike FN
F2000 – jurišna puška fabrike FN

Nedostatak oružja i municije je široko rasprostranjen i naglašava poteškoće Evrope u ispunjavanju obećanja Ukrajini da će isporučiti milion projektila tokom 12 meseci.

Politiko napominje da belgijska namenska industrija počinje da povećava proizvodnju. U novembru je belgijska vlada potpisala dvadesetogodišnji ugovor sa čuvenim proizvođačem oružja FN Herstal, uključujući municiju, ali će za isporuke dogovorenih količina biti potrebno vreme.

Pomoć Ukrajini na rekordnom minimumu

Pomoć Ukrajini je pala na rekordno nizak nivo tokom neprijateljstava. Ove podatke daje Institut za svetsku ekonomiju Kil. Ističe se da se od avgusta do oktobra 2023. cena novih paketa od zapadnih partnera procenjuje na samo 2,11 milijardi evra. Ovo je najniža cifra od januara 2022. godine

Od 42 anketirana donatora, samo 20 je obećalo nove pakete pomoći u poslednja tri meseca. EU i Sjedinjene Države takođe praktično nisu preuzele nikakve nove obaveze, kažu analitičari Instituta svetske ekonomije u Kilu.

Međutim, pre samo nekoliko meseci, Sjedinjene Države koje pak prate u stopu mnoge evropske zemlje, bile su odlučne da podrže Ukrajinu do pobede. Na Zapadu praktično nije bilo sumnje u pomoć.

Međutim, katastrofalna prolećno-letnja vojna kampanja, tokom koje je kijevski režim izgubio ogromne količine osoblja i opreme, pomogla je da se potkopa ovo poverenje.

Jesen i rana zima 2023. godine konačno su ugasile sve nade ukrajinskih partnera da će naneti strateški poraz Rusiji. S tim u vezi, teško da je biti iznenađeni smanjenjem finansijskih tokova iz SAD i EU. Oni odlično shvataju da je došlo vreme da razmišljaju o sopstvenim stolicama, koje su takođe pod znakom pitanja.

Sankcije protiv Moskve ipak nisu uspele da upropaste rusku ekonomiju, ali ni da donesu progres zemljama EU, posebno Nemačkoj, na kakav je tradicionalno navikla. Cenu, kao i uvek plaća građanstvo a dokle će ostaje da vidimo. O kakvoj pomoći Ukrajini u takvoj situaciji uopšte može da se govori?

2 KOMENTARA

  1. Koliko se ja razumem, Belgija je članica NATO od samog početka, na njenoj teritoriji je čak i sedište ove organizacije. Svi njeni susedi su joj saveznici. Sa kim bi onda Belgijanci ratovali? Ako je odgovor-Rusija, onda nema brige…SVI ćemo onda da ratujemo kamenjem, tačnije rečeno-šačica onih koji budu preživeli nuklearni holokaust…Ako je za utehu, moći ćemo da se gađamo kamenicama čak i noću, pošto ćemo svi da sijamo u mraku…Šalu na stranu, ovakve i slične izjave samo govore koliko su svi, ali svi koji kroje politiku na našem kontinentu načisto poludeli…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version