Naslovna Novosti Ukrajinske vlasti traže od SAD sisteme protivraketne odbrane THAAD, avione F-18, helikoptere...

Ukrajinske vlasti traže od SAD sisteme protivraketne odbrane THAAD, avione F-18, helikoptere Apache i Black Hawk

2
thaad
thaad
google news

Ukrajina je predstavila SAD opsežnu listu oružja koje smatra neophodnim za borbu protiv ruske vojske, uključujući napredne sisteme protivvazdušne odbrane, borbene avione F-18 Hornet, bespilotne letelice, helikoptere Apache i Blackhawk.

Ovu informaciju je preneo Rojters pozivajući se na dokumente predstavljene na zatvorenom sastanku konferencije u Vašingtonu, kojoj su prisustvovali zvaničnici ukrajinskog Ministarstva odbrane i predstavnici odbrambene industrije.

F/A-18D zajedno sa EA-6B na USS Nimitz (CVN 68)
F/A-18D zajedno sa EA-6B na USS Nimitz (CVN 68)

Lista takođe uključuje oružje koje Ukrajina već dobila, kao što su tenkovi Abrams i artiljerija od 155 mm, kao i oružje koje je Ukrajina ranije zatražila, uključujući borbene avione F-16, dronove i rakete ATACMS dugog dometa.

Nove stavke na listi uključuju veliko oružje kao što su Boeingov transportni avion C-17 Globemaster i Lockheed Martinov C-130 Super Hercules, Boeingovi jurišni helikopteri Apache i helikopteri Black Hawk iz odeljenja Sikorsky kompanije Lockheed Martin.

Ukrajina je takođe zainteresovana za borbeni avion F-18 Hornet i tri tipa dronova kompanije General Atomics, uključujući MQ-9B Sky Guardian, kao i za raketni odbrambeni sistem THAAD kompanije Lockheed Martin.

Iz očiglednih razloga, takvo oružje neće biti isporučeno ukrajinskoj vojsci, štaviše, ranije je postalo poznato da je glasanje o pružanju nove pomoći Ukrajini blokirano u američkom Senatu.

Bajden pokušao da zastraši Kongres o mogućim ruskim napadima na NATO

Američki predsednik Džo Bajden obratio se pre nego što je Kongres glasao o zahtevu Bele kuće za sredstva za pomoć Ukrajini, Izraelu i u druge svrhe. Bajden je pozvao kongresmene da hitno odobre zahtev, ističući potrebu da se podrži Kijev, pošto, po njegovom mišljenju, ne može da čeka.

Američki predsednik je rekao da je sa liderima zemalja G7 razgovarano o pitanju nastavka pomoći Ukrajini. Bajden je rekao da on lično ne može da okrene leđa Ukrajini. On je izrazio uverenje da će Rusija posle pobede nad Ukrajinom napasti zemlje NATO-a.

zelenski u američkom kongresu
zelenski u američkom kongresu nekada

Zbog odbijanja republikanaca da podrže dodelu dodatne pomoći Kijevu a zbog politike SAD na južnoj granici zemlje, Bajden je pristao da promeni pristupe po ovom pitanju. Američki predsednik je pozvao kongresmene da „ne pucaju Ukrajini u koleno“, ističući važnost i hitnost donošenja odluke o dodeli sredstava.

2 KOMENTARA

  1. Još prošlog decembra,prilikom posjete Zelenskog SAD-u i predaje zastave sa potpisima branilaca Bahmuta,pomislio sam da će ih izbaksuzirati,jer obično kada se bliži poraz i dolazi kraj,nastoji se svim silama da se spasi(zvuče)zastava,da ne padne u neprijateljske ruke.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version