Naslovna Oružje Novo Oružje Najbolja jurišna puška na svetu (Top 6)

Najbolja jurišna puška na svetu (Top 6)

2
Najbolja jurišna puška na svetu (Top 5)
Najbolja jurišna puška na svetu (Top 5)
google news

U svetu je razvijeno bar nekoliko stotina različitih modela jurišnih pušaka. Sve one imaju nedostatke i prednosti, a neke se više ne koriste – nalaze se u muzejima i privatnim kolekcijama. U svakom slučaju, sobzirom da je glavna stavka u opremi vojnika, automatsko oružje mora biti izuzetno efikasno i lako za upotrebu.

Predstavljamo trenutno 6 najboljih jurišnih pušaka u aktivnoj upotrebi u svetu.

6 – Heckler & Koch 416, Nemačka

Oružje pod nazivom HK416 konstruisano je 2004. Prilično mali trzaj, dobra ergonomija, kao i lakoća upotrebe na terenu, su glavne prednosti ove puške. Tokom njene razrade vodilo se računa o univerzalnosti, tako da ga vojnici mogu koristiti u različitim klimatskim uslovima. 

Puška 5.56mm HK G416 iz koje je, navodno, ubijen Osama Bin Laden
Puška 5.56mm HK G416 iz koje je, navodno, ubijen Osama Bin Laden

Sposobnost vođenja ciljane vatre na udaljenosti do 600 m. Brzina paljbe – 850 metaka/min. Glavni konstruktivni nedostatak HK416 je pregrevanje cevi tokom dužeg gađanja, od čega oružje gubi na preciznosti. U mnogim zemljama, jurišna puška je glavno oružje specijalnih jedinica, a neke od najpoznatijih ubrajaju HK416 u najpopularnije. Jedna od pojedinosti vezanih za ovo oružje je ppomalo senzacionalistička; navodno, iz HK 46 ubijen je Osama Bin Laden.

5 – Steyr AUG A3, Austrija

Na rang listi najboljih jurišnih pušaka na svetu, Steyr AUG A3 je na četvrtoj poziciji. Proizvođač oružja je austrijska kompanija koja uspešno posluje od 70-ih godina XIX veka. Ova jurišna puška je nebrejnao puta značajno modifikovana i dorađivana. Masa puške je oko 4 kg bez okvira i municije.

4 – Steyr AUG A3, Austrija
Steyr AUG je u potpunosti izmenio svet pušaka svojim bulpup dizajnom 1970-ih,
a nova varijanta A3 M1 nastavlja tradiciju sa integrisanom optikom i boljim karakteristikama

Aktivno je koriste vojske Francuske i Maroka. Takođe je u službi mnogih drugih zemalja. Među ostalim kvalitetima ove puške, stručnjaci ističu visoku pouzdanost Steyr AUG A3.

4 – TAR-21 (Tavor), Izrael

Ovu pušku proizvode Izraelci. Odlikuju je snaga, pouzdanost, efikasna zaštita od mehaničkog naprezanja, kao i mogućnost korišćenja od strane desnorukih i levorukih strelaca. Pored toga, postoje mogućnosti za postavljanje podcevnog bacača granata i noćnih nišana a, po želji, može se montirati prigušivač.

3 – TAR-21 (Tavor), Izrael
Tavor TAR-21

Zahvaljujući dobro osmišljenom dizajnu i ergonomiji, mnogo je veća verovatnoća da će vojnik naoružan TAR-21 ostati neprimećen od strane neprijatelja. Puška ispaljuje oko 900 hitaca/min a ima masu od 3,27 kg.

Standardni okvir prima 30 metaka, a kada se koristi onaj povećanog kapaciteta, može da primi do 100 metaka. Ovaj model je razvijen 1993. godine, ali je usvojen tek 2001. Tavor se i danas uspešno koristi u raznim armijama i jedinicama širom sveta. Jedno vreme se razmišljalo o njegovom uvođenju u naoruđanje vojske Srbije.

3 – FN SCAR-H, Belgija

Jurišnu pušku je kreirala belgijska Fabrique Nationale za Komandu za specijalne operacije Sjedinjenih Država (SOCOM). Među svim primercima automatskog oružja koje koristi američka vojska, puška FN SCAR-H osvojila je titulu najbolje jurišne puške 2014. Minimalni trzaj, udobnost držanja, kao i pouzdanost su glavne prednosti puške. Zasluženo jedna od pet najboljih jurišnih pušaka na svetu.

2 – FN SCAR-H, Belgija
FN SCAR-H

Masa je 3,19 kg. U jednom minutu može se ispaliti 625 hitaca. Maksimalna daljina ciljanog gađanja je 900 metara. Okvir prima do 30 metaka. Pored američke vojske, ovu pušku trenutno koriste brojne zemlje, uključujući i Srbiju. FN SCAR-H se smatra jednom od najboljih modernih ali i najskupljih pušaka.

2 – Bushmaster ACR 3, SAD

Odlična modularna automatska puška, koju je kreirala čuvena američka kompanija Remington. Dizajneri puške odlučili su da naprave oružje zasnovano na M16. No, vremenom je nastala jedinstvena automatska puška specifičnog dizajna. 

5 najboljih jurišnih pušaka na svetu
Bushmaster ACR 3

Sanduk je napravljen od aluminijuma i visokootporne plastike. Proizvođači su predvideli hrapave dodirne površine kako bi povećali pouzdanost držanja u rukama.

Sve komande puške imaju pogodnu lokaciju i lako su dostupne, što vojniku omogućava da zauzme borbenu poziciju u najkraćem mogućem roku. Cev Bushmaster ACR 3 je dizajnirana po analogiji sličnoj onoj primenjenoj na snajperskim puškama, a tu je i mogućnost brze zamene. Masa puške je 3,18 kg. Na udaljenosti do 500 metara preciznost je zagarantovana. Okvir je dizajniran za 30 metaka. Glavni nedostatak je previsoka cena u poređenju sa oružjem iste klase.

Od 2020. godine ACR se više ne proizvodi usled gašenja Bušmastera nakon što je matična kompanija Remington proglasila bankrot.

1 – AK-12, RUSIJA

Najbolja jurišna puška na svetu je AK-12. U njenom stvaranju učestvovali su stručnjaci koncerna Kalašnjikov i Iževskog konstrukcionog biroa.

Opremljena je plastičnim kundakom što znatno smanjuje ukupnu masu. Komande se mogu ugraditi sa obe strane što je pogodno za upotrebu kako dešnjacima tako i levorukima.

Najbolja jurišna puška na svetu AK-12
AK-12

Bez okvira, ukupna masa je 3,2 kg. Običan okvir može da primi do 60 metaka, a veći do 95 metaka. Domet ciljanja od 500 metara. Za jedan minut, ova puška ispali do 650 hitaca. Jedinstvena karakteristika puške je mogućnost obavljanja svih potrebnih radnji jednom rukom. 

Razvoj AK-12 je započet 2011, a četiri godine kasnije počeli su da ga koriste u trupama Ruske Federacije u sklopu nove opreme ”Ratnik”. Uprkos prvoj poziciji na rang listi, veliki broj “analitičara sa zapada” ostaje skeptičan, ali se sigurno ceo svet slaže da je AK-12 trenutno najbolja jurišna puška ruske proizvodnje.

https://www.youtube.com/watch?v=d2McweKfy7I

Možda vas zanima: Najpopularnije pešadijske puške svih vremena (Top 5)

2 KOMENTARA

  1. Na slici nije AK12.
    Rang lista nije baš lako branjiva. Stvar procene.
    TAVOR TAR21 je možda najbolja, ali izgleda preskupa.
    A gde je HK G36?
    Ne buh menjao našu M21 (modifikovanu).

  2. Užasna rang lista, kao da je neko ko igra video igrice po ceo dan pravio. Pucao sam iz ak-12 takodje ima dosta i na youtube, slobodno mogu reći da je jedna od najgorih konstruktorskih rešenja koje sam skorije video. Takodje stavljanje FN SCAR-a ispred TAVOR-a lol…. Sig sauer MPX i novi sig spear ubedljivo vrh liste…

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version