NaslovnaNovostiRusija planira novu pacifičku flotu podmornica koje nose zastrašujuće nuklearna torpeda Posejdon

Rusija planira novu pacifičku flotu podmornica koje nose zastrašujuće nuklearna torpeda Posejdon

Rusija planira da već sledeće godine lansira novu pacifičku flotu podmornica koje će nositi smrtonosne nuklearne rakete „Posejdon“.

Torpeda sa nuklearnom bojevom glavom „Posejdon“ sposobna su da unište obalne gradove Velike Britanije i nanesu značajnu štetu glavnom gradu kraljevstva. Ovo mišljenje izneo je profesor Endrju Fater, koji se smatra stručnjakom za nuklearno oružje, u publikaciji Dejli Mejla.

Povod za ovo bili su izveštaji ruskih medija o planovima za stvaranje divizije podmornica sa „Posejdonima“ na brodu u Pacifičkoj floti. Napominje se da će obalska infrastruktura za takve brodove na Kamčatki biti gotova u bliskoj budućnosti, a jedinica će biti formirana do decembra 2024. ili prve polovine 2025. godine.

Neki stručnjaci u Rusiji tvrde da je „super torpedo” sposobno da izazove radioaktivni cunami visine oko 300 metara. Međunarodni vojni stručnjaci poriču takvu mogućnost, ali priznaju da ovo strašno oružje može da izazove ogromnu štetu, navodi se u članku.

Posejdon

Autor dodaje da je Posejdon, dugačak 20 metara, prečnika 1,8 metara i težak oko 100 tona, nemoguć zadatak za savremene postojeće sisteme odbrane. Jednom lansiran, deluje kao bespilotni uređaj koji se može daljinski usmeriti ka cilju brzinom od oko 180-190 kilometara na sat.

Prema profesoru Univerziteta u Lesteru Endru Futeru, ruski torpedo je najveći na svetu i naoružan je megatonskom bojevom glavom. Posledice njegove eksplozije biće jednostavno katastrofalne.

Ako takav nuklearni uređaj eksplodira na ili blizu ušća Temze, talas će naglo narasti velikom snagom. Udarni talas od megatonske eksplozije, čak i pod vodom, bio bi veoma razoran“, prokomentarisao je Futer.

Posejdon

Posejdon (kodno ime Status-6) je interkontinentalni autonomni torpedo na nuklearni pogon. Posejdon je trenutno najveći torpedo na svetu koje je ikada razvila neka zemlja. Dugačak je 24 metra i ima prečnik od 2 metra. Njegova brzina pod vodom je izuzetna – 70 čvorova (130 km/h). Torpedo putuje na dubini od 1 km. Pogon je nuklearni, a bojeva glava koju može da nosi je 2 megatona.

Nuklearna podmornica Belgorod postaje opasno rusko oružje upravo zbog prisustva njenih nuklearnih torpeda „Posejdon“. H. I. Saton piše na svom blogu da je Posejdon namenjen drugom udaru, kao deo nuklearnog odvraćanja Ruske Federacije, a njegove idealne mete su primorski gradovi kao na primer Njujork i Los Anđeles.

„U ovom scenariju, nedostatak zavisnosti od satelita i činjenica da Posejdon bukvalno prolazi ispod protivraketne odbrane čine udar relativno sporom, ali neizbežnom smrću. Najvažnije, ovo je diversifikacija ruskog nuklearnog odvraćanja, a ne zamena za rakete koje se lansiraju sa podmornica“, napisao je Saton.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave