Naslovna Novosti NATO se sprema za vazdušne borbe sa Rusijom iznad Ukrajine

NATO se sprema za vazdušne borbe sa Rusijom iznad Ukrajine

0
vlada slovacke odobrila je plan da ukrajini da svoju flotu od 13 borbenih aviona mig 29 iz sovjetske ere petr david josek associated press
vlada slovacke odobrila je plan da ukrajini da svoju flotu od 13 borbenih aviona mig 29 iz sovjetske ere petr david josek associated press
google news

Poljska je 3. aprila potvrdila da je prebacila svoje lovce MiG-29 u Ukrajinu. Šef Kancelarije za međunarodnu politiku poljskog predsednika tvrdio je da je transfer prve serije završen. Ranije je poljski predsednik najavio nabavku prva četiri Mig-29.

Ukupan broj aviona pripremljenih za Ukrajinu nije otkriven. Varšava navodno ima ukupno 40 lovaca MiG-29, od kojih je samo 29 u upotrebi.

mig 29a poznan poljska
mig 29a poznan poljska

Krajem marta, Slovačka je poslala i četiri MiG-a 29 u Kijev. Ukupno, Bratislava je pristala da obezbedi 13 lovaca. Ostatak aviona bi trebalo da bude isporučen „u narednim nedeljama“.

U Kremlju su ove odluke nazvane „odlaganje stare, rashodovane opreme“.

Severna Makedonija je 1. aprila zvanično potvrdila svoju odluku da Ukrajini isporuči 12 jurišnih helikoptera Mi-24. Do 6 njih je navodno nadograđeno, uključujući i izraelsku kompaniju Elbit Systems. Letelice su prilagođene za interakciju sa NATO. Helikopteri su dobili novu avioniku, sistem za noćno osmatranje Aviators, navigacioni sistem i infracrveno osvetljenje.

makedosnki mil mi 24v
makedosnki mil mi 24v

Severna Makedonija je kupila ove helikoptere od Ukrajine 2001. godine, kada je Kijev rasprodavao staru sovjetsku vojnu opremu. Sada Kijev pokušava da vrati svoje helikoptere.

Ranije je saopšteno da Skoplje Ukrajini prebacuje četiri jurišna aviona Su-25, koji su takođe kupljeni od Kijeva. Avion nije leteo od 2004. Lokalni mediji su izvestili da su ukrajinski vojni inženjeri sa nacističkim ševronima primećeni kako pregledaju i popravljaju Su-25 na vojnom aerodromu u Severnoj Makedoniji još u junu.

makedonski Su-25
makedonski Su-25

U odgovoru na zvanične zahteve novinara, Ministarstvo odbrane Severne Makedonije ne potvrđuje niti negira informacije o prebacivanju jurišnih aviona u Kijev.

Dana 3. aprila, predsednik Komande Vazduhoplovstva Ukrajine je izjavio da ukrajinska vojska već ima tri brigade lovaca MiG-29 i dve brigade Su-27. Istovremeno je primetio da se radi o starim sovjetskim lovcima četvrte generacije, koji su moralno i fizički zastareli.

Jedna brigada uključuje tri eskadrile od po 12 aviona. Odnosno, trebalo bi da bude oko 108 boraca u 3 brigade. Međutim, ukrajinski mediji su preneli da se u ukrajinskim brigadama nalaze samo 72 aviona MiG-29.

Su-27
Su-27

Dakle, ove brigade verovatno još uvek nisu kompletne. Vazduhoplovstvo Ukrajine izgubilo je mnogo aviona i profesionalnih pilota od početka rata. Ruska PVO i dalje često presreće ukrajinske avione. Bez suzbijanja ruske PVO, što nije moguće bez direktnog angažovanja NATO snaga, broj stranih sovjetskih aviona upućenih Ukrajini pitanje je da li igra značajnu ulogu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version