NaslovnaNovostiAustralijske daljinske stanice za upravljane vatrom stižu u Ukrajinu

Australijske daljinske stanice za upravljane vatrom stižu u Ukrajinu

Kompanija ”Electro Optic Systems (EOS) iz Kambere je 3. aprila objavila da je obezbedila uslovni ugovor za isporuku sistema za daljinsko oružje (Remote Weapon Systems, RWS) Ukrajini u vrednosti do 80 miliona američkih dolara.

”EOS Odbrambeni sistemi” (Defence Systems) obezbedio je ugovor sa ukrajinskim državnim spoljnotrgovinskim preduzećem ”SpecTehnoEkportom” (Спецтехноэкспорт, STE), za isporuku do stotinu svojih teških RWS, uključujući rezervne delove i prateće usluge.

ukrajinski ambasador vasyl myroshnychenko i australijski minister odbrane peter dutton u vazduhoplovnoj bazi ipswich amberley pregledaju bushmaster namenjen kijevu
ukrajinski ambasador vasyl myroshnychenko i australijski minister odbrane peter dutton u vazduhoplovnoj bazi ipswich amberley pregledaju bushmaster namenjen kijevu

Ugovorom je predviđena isporuka opreme tokom 2023. i 2024. godine, pri sistemi podležu demonstracionom testiranju koji će se sprovesti tokom narednih nedelja, kao i drugim uslovima uobičajenim za vojne ugovore. Ugovorom je takođe predviđeno pravo prevremenog raskida u korist STE.

RWS sistem proizveden u Australiji. Tokom ispunjavanja klauzula ugovora, ukrajinska kompanija će se oslanjati na mrežu podrške i lanac snabdevanja koji obuhvata preko stotinu dobavljača širom Australije i drugih mesta širom sveta.

rws eos
rws eos

RWS je stari proizvod kompanije EOS i trenutno se koristi u nekoliko vojnih formacija Australije, Severne Amerike, Evrope i Jugoistočne Azije. Konstruisan da pruži veću preciznost i pouzdanost od bilo kog drugog konkurentskog sistema, RWS se može integrisati u različita vozila i platforme i koristiti se za širok spektar misija osiguravajući potpunu spremnost oružja kojim upravlja posada zaštićena u vozilu. 

Rukovodilac kancelarije EOS, Andreas Schwer, izjavio je kako se ponosi što njegova kompanija podržava ukrajinske oružane snage i narod Ukrajine isporukom sistema daljinskog upravljanja oružjem.  Prema njegovim rečima, to će doprineti ukrajinskim bezbednosnim i odbrambenim potrebama.

EOS nastavlja da radi i na drugim mogućnostima koje se odnose na Ukrajinu, uključujući direktno snabdevanje Kijeva i drugih zemalja koje mu pružaju podršku.

bushmaster
Bushmaster

Inače, Oružane snage Ukrajine već koriste oklopnа vozila ”Bushmaster Protected Mobility Vehicle (PMV). Australijska vlada je poklonila Kijevu 90 vozila koja su isporučena u četiri kontigenta: u aprilu, maju, julu i oktobru 2022. godine. ”Bushmaster” kao glavno naoružanje ima na otvorenoj kupoli 12,7 mm HMG ili 40 mm AGM kojima se, nakon ugradnje stanice, može upravljati i daljinski. Ugovor od 3. aprila ukazuje da bar deo vozila dostavljenih Kijevu nije imao ”Remote Weapon Systems”.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave