Naslovna Istorija Kako su ruske trupe odbile Nemce samo svojim krvavim licima

Kako su ruske trupe odbile Nemce samo svojim krvavim licima

0
napad mrtvih ljudi
napad mrtvih ljudi
google news

Još u 19. veku, tvrđavu Osovec izgradila je Ruska imperija u sadašnjoj istočnoj Poljskoj kao način da brani svoje granice od Nemaca. U to vreme bila je bitna strateška lokacija za ruske trupe.

Septembra 1914. nemačke snage su skrenule pažnju na tvrđavu i pokrenule masivnu ofanzivu, pokušavajući da preuzmu kontrolu nad uporištem.

osovic sopmenik
Spomenik u tvrđavi Osoviec danas za pale vojnike, Henrik Boravski, licenciran pod CC BI 3.0 preko wikimedia commons

Šest dana su bombardovali utvrđenje artiljerijskom paljbom. Međutim, ruske trupe su uspele da se suprotstave njihovim nadolazećim napadima i nastavile su da upravljaju tvrđavom.

Uprkos ruskoj snazi, Nemci su ostali uporni i odlučili su da rasporede svoj masivni top kalibra 420 mm poznat kao „Debela Berta“. Nemci su tukli tvrđavu i očekivali brzu predaju Rusa iznutra. Iako je tvrđava mnogo pretrpela, nije se srušila, izdržavajući jaku vatru mesecima.

haubica debela berta
haubica debela berta

Početkom jula 1915. nemački feldmaršal Fon Hindenburg preuzeo je komandu i krenuo u novu ofanzivu.

Nemci su odlučili da upotrebe otrovni gas na neprijatelja znajući da ruske trupe nemaju gas maske. 30 artiljerijskih topova pogodilo je cilj i lansiralo 30 gasnih baterija na tvrđavu 6. avgusta.

Tamnozeleni smog od hlora i broma ušao je u položaje ruskih trupa. Trava je postala crna., a lišće drveća je požutelo. Ruske bakarne puške i granate bili su prekriveni zelenilom od hlor-oksida.

Četiri ruske čete stacionirane u tvrđavi masakrirane su dok su uvlačile otrov u svoja pluća.

nemacki gasni napad na istocnom frontu od strane bundesarchiva licenciran pod cc by sa 3.0 preko vikimedia commons a
nemacki gasni napad na istocnom frontu / bundesarchiv / licenciran pod cc by sa 3.0 preko wikimedia commons a

Kada je gas nestao, 14 nemačkih bataljona je ušlo da završe posao. Kako su se približavali, ruske trupe iz 8. i 13. čete, koje su došle u dodir sa otrovom, jurišale su na Nemce. Njihova lica i tela bili su prekriveni teškim hemijskim opekotinama, a vojnici su navodno pljuvali krv i komade zaraženih pluća dok su napadali.

Videvši ove jezive slike, nemačke trupe su pretrnule i brzo se povukle. U tom procesu, mnogi su se uhvatili i zamrsili u sopstvene zamke i bodljikavu žicu.

U naredne dve nedelje, preživeli iz tvrđave su se konačno evakuisali iz tog područja. Kasnije su novine objavile ovu priču, nazvavši je „Napad mrtvaca“.

Pogledajte i kratkometražni film od kanala World of Tanks o ovoj neverovatnoj priči ispod.

«Атака мертвецов: Осовец» - Короткометражный фильм

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version