NaslovnaNovostiTurska ratna mornarica dobija nova amfibijska borbena vozila ZAHA

Turska ratna mornarica dobija nova amfibijska borbena vozila ZAHA

Komanda turskih mornaričkih snaga, Amfibijska brigada marinaca, primila je prvu seriju najnovijih marinskih jurišnih vozila.

Prema saopštenju za štampu turskog proizvođača oklopnih vozila, ZAHA je razvijen u okviru programa Turske agencije za odbrambenu industriju (SSB) kako bi se zadovoljile potrebe komande turskih mornaričkih snaga za amfibijska oklopna vozila.

Proizvođač FNSS će isporučiti ukupno 27 vozila, od kojih su 23 transportna vozila, 2 komandno-kontrolna vozila i 2 vozila za spasavanje.

MAV ima veću balističku i protivminsku zaštitu u odnosu na svoje prethodnike i opremljen je najnaprednijom opremom za misije. Dvostruka uloga po definiciji, ZAHA nudi visoke performanse i na kopnu i na vodi. Vrlo malo zemalja ima ovu sposobnost u svom inventaru, a FNSS je jedini dobavljač u NATO-u u okviru operativne proizvodne linije za proizvodnju ovog tipa vozila.

ZAHA ima sve karakteristike i mogućnosti kako vojnog kopnenog vozila tako vojnog pomorskog plovila, tako što balansira zahteve kopna i mora. ZAHA je prvo i jedino amfibijsko vozilo u inventaru Oružanih snaga Turske koje je sposobno da se samopopravlja u slučaju prevrtanja i deluje na moru u teškim vremenskim uslovima.

Novi MAV koji ulazi u upotrebu radiće u okviru novog pristaništa za sletanje helikoptera TCG-ANADOLU turske mornarice.

Amfibijsko vozilo može da preveze do 21 marinca, uključujući nišandžiju, vozača i komandanta. Vozilo ima sledeće dimenzije: dužina 8,3 m, širina 3,3 m i ukupna visina 3,8 m.

zaha
zaha

ZAHA pokreće dizel motor sa potpuno automatskim menjačem, koji garantuje maksimalnu brzinu do 70 km/h. U vodi, amfibija može dostići brzinu do 7 čvorova.

Naoružanje se sastoji od kupole sa daljinskim upravljanjem CAKA, 40 mm topom i 12,7 mm mitraljezom, kao i dnevnog i noćnog nišanskog sistema. Balistička zaštita STANAG 4569 osigurava sigurnost transportovanih marinaca. Postoji integrisani sistem zaštite od mina tipa STANAG 4569. Dodatno, tu su integrisani standardni punjači dimnih granata i automatski sistema za gašenje požara.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave