NaslovnaNovostiNovi južnokorejski lovac KF-21 Boramae ušao u fazu koršćenja oružja, rakete Meteor

Novi južnokorejski lovac KF-21 Boramae ušao u fazu koršćenja oružja, rakete Meteor

Lovac KF-21 koji je razvila Južna Koreja koristio je po prvi put raketu vazduh-vazduh i unutrašnji sistem naoružanja u svom letu za testiranje sistema naoružanja.

Nastavljaju se ispitivanja južnokorejskog lovca KF-21 Boramae. Test sistema naoružanja, važan deo testova sprovedenih pre masovne proizvodnje, obavljen je 28. marta.

Video prikazuje KF-21002 kako nosi četiri rakete vazduh-vazduh MBDA Meteor na svojim trbušnim oružanim stanicama, kao i zarobljenu MICA raketu i instrumentaciju za vazdušnu borbu za manevrisanje na svojim podkrilnim pilonima. KF-21 003 ispalio oko 100 metaka iz svog topa od 20 mm sa leve strane.

Prototipovi KF-21 Boramae podvrgnuti su odvojenim testovima iznad voda južne obale zemlje nakon što su poleteli iz 3. letačkog krila za obuku vazduhoplovnih snaga u Sačeonu, 300 kilometara južno od Seula.

Drugi i treći prototip KF-21 su mobilisani za ispitivanja. Trenutno, četiri prototipa učestvuju u testovima leta u skladu sa planom da se iskoristi njih šest za ukupnu šemu testiranja koja treba da traje do 2026.

Test drugog prototipa je dizajniran da proveri da li se test raketa srednjeg dometa vazduh-vazduh Meteor može bez problema lansirati sa mlaznjaka. Test na drugoj strani uključivao je ispaljivanje oko 100 metaka iz topa postavljenog na treći prototip.

meteor
meteor

Testovima su ispitivane moguće promene u strukturi, motoru i aerodinamičkim karakteristikama aviona tokom rada oružja kako bi se obezbedila njegova operativna stabilnost i bezbednost.

Sa najnovijim testovima, Korejanci su saopštili da je KF-21 preduzeo „još jedan korak“ da postane „potpuni lovac“ za zaštitu vazdušnog prostora zemlje.

Pokrenut 2015. godine, projekat KF-21 vredan 8,8 biliona vona (6,8 milijardi američkih dolara) ima za cilj razvoj supersoničnog lovca koji će zameniti zastarelu flotu južnokorejskih aviona F-4 i F-5.

KF-21
KF-21

Južna Koreja je do sada izvela više od 150 probnih letova sa četiri prototipa KF-21 od prvog leta aviona u julu prošle godine. Koreja planira da započne probne letove sa još dva prototipa u prvoj polovini godine u okviru plana da do februara 2026. izvede ukupno oko 2.000 letova.

Test oslobađanja oružja dolazi samo osam meseci nakon prvog leta KF-21, a manje od dve godine od prvog predstavljanja ideje novog korejskog lovca. Primera radi, Lockheed Martin F-35A je ispalio svoj prvi AIM-120 četiri godine nakon što je avion poleteo u junu 2008, i skoro šest godina nakon što je prvi prototip AA-1 poleteo 2006.

KF-21
KF-21

Testovi na lovcu KF-21 su planirani u svim oblastima letenja, na malim i velikim visinama, kao i pri malim brzinama ali tu su brojni testova naoružanja, uključujući rakete vazduh-vazduh kratkog dometa.

U srednjoročnom i dugoročnom periodu, takođe je u planu da avion koristi autohtono oružje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave