NaslovnaAvijacijaJužna Koreja predstavila prototip borbenog aviona KF-X

Južna Koreja predstavila prototip borbenog aviona KF-X

Južna Koreja je zvanično predstavila prototip svog novog, potpuno autohtonog lovca KF-X koji će na kraju zameniti F-4D / E Phantom II i F-5E / F Tiger II avione.

KF-X fighter

Na ceremoniji kojoj je prisustvovao predsednik Južne Koreje Moon Jae-in u sedištu Korea Aerospace Industries (KAI) u Sačeonu, najavljeno je da će mlazni avion ući u službu kao KF-21 Boramae. Moon Jae-In je nazvao ovu promociju letelice kao „otvaranje nove ere“. Ispitivanja ovog lovca treba da počnu 2022. godine, a prema trenutnim planovima, 40 lovaca treba da se nađu u službi do 2028. godine, a dodatnih 80 biće isporučeno do 2032. godine. Projekat je započet 2015. godine i postao je od značajnog nacionalnog interesa, a u njegovom razvoju učestvovalo je 16 univerziteta, 11 laboratorija i 553 dobavljača. Približno 65 odsto komponenti aviona proizvodi se lokalno.

Promociji je takođe prisustvovao indonežanski Ministar odbrane Prabowo Subianto, koji ističe da je Indonezija učestvovala u pokrivanju 20% troškova programa kao i da očekuju ukupno 50 ovih aviona, iako izveštaji kažu da Jakarta želi da ponovo pregovara o svojoj posvećenosti programu.

KF-X ima radar lokalnog proizvođača Active Electronicalli Scanning Arrai (AESA).

KF-X fighter jet
KF-X

„Objavljivanje prototipa može se smatrati značajnim dostignućem razvojnog procesa koji ulazi u fazu realizacije i procene učinka borbenih aviona koji su prethodno postojali samo kao narcti “, navodi predsednik Moon i dodao je da razvoj KF-X znači da je „započela nova era nezavisne odbrane“.

Takođe je dodao: „Velika je prednost imati domaćeg borca. Možemo ga izgraditi i sprovesti u delo kad god nam zatreba. Delovi se mogu zameniti i popraviti u bilo kom trenutku. Napredna avio tehnologija, uključujući radar AESA, takođe se može primeniti za nadogradnju postojećih lovaca kao što su KF-16 i F-15K.”

KF-X fighter jet

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave