NaslovnaNovostiKo polaže pravo da pritisne "crveno dugme" na nuklarnom oružju u Belorusiji?

Ko polaže pravo da pritisne “crveno dugme” na nuklarnom oružju u Belorusiji?

Rusija će rasporediti taktičko nuklearno oružje u Republici Belorusiji. Ko će dobiti pravo, ako treba, da pritisne crveno dugme? predsednik Rusije Vladimir Putin ili šef Savezne države Aleksandar Lukašenko, odgovorio je vojni ekspert Vladislav Šurigin.

„Od 3. aprila počinjemo sa obukom posada, a 1. jula završavamo izgradnju specijalnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije“, izjavio je šef Rusije u intervjuu.

Nakon što je ruski lider najavio planove za izgradnju specijalnog skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, SAD su reagovale na tu vest. Pentagon je napomenuo da ne vidi razlog za promenu stepena spremnosti nuklearnih snaga SAD. Bela kuća zauzima isti stav.

Najpre je Rusija modernizovala deo beloruskog kompleksa naoružanja, opremila avione sa mogućnošću nošenja projektila, a sada će obučavati vojsku da ih koristi. Takav pristup će omogućiti da se bombe u Minsk prenesu u potrebnoj količini, ako budu upotrebljene, rekao je za PolitEkpert vojni posmatrač Vladislav Šurigin.

nuklearne bojeve glave po zemljama
nuklearne bojeve glave po zemljama

Odluka o upotrebi taktičkog nuklearnog oružja, koje se nalazi na teritoriji Belorusije, biće doneta zajedno sa njenim rukovodstvom. Ako se ukaže potreba, Minsk će možda prvi zatražiti priliku da napadne ovog ili onog neprijatelja, naglasio je sagovornik.

„Međutim samo Rusija će imati pristup crvenom dugmetu. Ruska Federacija zvanično ima nuklearno oružje, zemlja je zakonski i odgovorna, tako da jednostavno nema pravo da deli crveno dugme sa Minskom“, rekao je Šurigin.

Ranije je postalo poznato ka kome bi moglo biti usmereno taktičko nuklearno oružje Ruske Federacije raspoređeno u Belorusiji.

Raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji je važna vojna odluka i politički signal Zapadu od Putina, primetio je Šurigin. Takav potez pokazuje da se između Moskve i Minska odvija najdublja integracija. Belorusija je svesna da sada postaje deo ruskog nuklearnog prostora, sa svim plusevima i minusima koji iz toga proizilaze.

drugi ruski nuklearni bombarder tu 160m beli labud poleteo
Ruski nuklearni bombarder tu-160m beli labud

“Za Minsk, sa vojne tačke gledišta, raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja znači potpuno drugačiju situaciju u odnosima snaga. Ako je pre toga Poljska imala moguće vojne planove za blickrig i ofanzivu na Belorusiju, onda pojavom nuklearnog naoružanja za Poljake postaje sasvim očigledno da svaka vojna akcija može odmah preći na nuklearni nivo konfrontacije. Ovo je sasvim drugo slaganje, koje Poljaci nisu spremni da prihvate“, naglasio je sagovornik Šurigin.

“Takav zajednički korak Rusije i Belorusije poništio je šanse Varšave da započne konvencionalni rat sa Minskom, u čemu su Poljaci ranije imali bar neke šanse“, smatra Šurigin.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave