NaslovnaNovostiUžasan sudar najnovijih ruskih oklopnih vozila Z-STS Akhmat na Krimskom mostu

Užasan sudar najnovijih ruskih oklopnih vozila Z-STS Akhmat na Krimskom mostu

Ruska vojska izgubila je četiri oklopna taktička vozila Z-STS Ahmat na Krimskom mostu, saopštila je Glavna obaveštajna uprava ukrajinskog Ministarstva odbrane.

„Pet oklopnih vozila ruskih Z-STS Ahmat nije stiglo do zone borbenih dejstava. Konvoj od pet vozila Z-STS 34. odvojene motorizovane brigade 26. marta vozio je preko Krimskog mosta u pravcu okupiranog Krima“, navodi se u izveštaju.

z sts akhmat sudar
z sts akhmat sudar

Ukrajinski obaveštajci su rekli da su ruske snage bile sprečene da dovrše svoje putovanje do kraja „prekoračivanjem ograničenja brzine i neodržavanjem bezbedne udaljenosti tokom vožnje u konvoju.”

Z-STS Akhmat je novo oklopno taktičko vozilo sa 10 sedišta koje proizvodi Remdizel. Izgrađen je na šasiji 6×6 vojnog kamiona KamAZ-5350.

z sts oklopna vozila iz cecenije
z-sts oklopna vozila iz cecenije

Oklopno vozilo je specijalno dizajnirano po nalogu čečenskih snaga bezbednosti nakon što je počeo rat u Ukrajini. Vozila su 9. maja prikazana na paradi u Groznom i potom poslata na linije fronta.

Z-STS Akhmat je razvijen u rekordnom vremenu, verovatno nikad zabeleženom do sada u istoriji oklopnih vozila, od početnog koncepta do prve isporuke čečenskim snagama bezbednosti za samo četiri meseca.

Vozilo je dizajnirano da obezbedi povećanu zaštitu i mobilnost ljudstva i opreme tokom vojnih operacija.

Z-STS Akhmat ima naprednu oklopnu zaštitu koja može da izdrži vatru iz malokalibarskog oružja, gelere i mine. Vozilo je takođe opremljeno naprednim komunikacionim sistemima i navigacionom opremom, što ga čini pogodnim za upotrebu u izviđačkim i osmatračkim misijama.

Z-STS Akhmat pokreće dizel motor od 220 KS i ima maksimalnu brzinu od 120 km/h. Može da nosi do deset ljudi i može biti opremljen raznim sistemima naoružanja, kao što su mitraljez 7,62 mm ili automatski bacač granata kalibra 30 mm.

Z-STS Akhmat je ruska vojska koristi u nekoliko sukoba, uključujući i konflikt koji je u toku u Siriji. Takođe se izvozi u druge zemlje, uključujući Azerbejdžan, gde je korišćen u sukobu u Nagorno-Karabahu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave