NaslovnaIstorijaSukob u Nagorno-Karabahu doveo do prve vojne jedinice u Jermeniji sastvaljene samo...

Sukob u Nagorno-Karabahu doveo do prve vojne jedinice u Jermeniji sastvaljene samo od žena

Jermenija i Arcah, ranije samoopredeljena nezavisna republika koja se graniči sa Jermenijom sa većinskim jermenskim stanovništvom, proveli su bolju polovinu jeseni 2020. u ratu sa susednim Azerbejdžanom i Turskom.

Rat u Arcahu privukao je tada pažnju širom sveta sa plaćenicima koji su dovedeni iz Sirije da se bore protiv jermenske dijaspore koji su se skupili iz celog sveta da se bore za svoj istorijski dom.

jermenija azerbejdzan

Premijer Jermenije je 10. novembra najavio nepopularni prekid vatre kojim će istorijska jermenska domovina Arcah biti vraćena Azerbejdžanu. Uslovi primirja, uz posredovanje Rusije, uključivali su da ruske i turske trupe čuvaju jermensko-arcašku granicu u narednih pet godina. Iako ovo nije bio kraj sukoba koji su želeli Jermenija ili Arcah, probijen je istorijski led za žene Jermenije; stvorena je prva isključivo ženska vojna jedinica.

Pre rata Azerbejdžan-Arcah, žene na vojnoj službi u Jermeniji bile su prilično nov koncept. Tokom prvog rata sa Azerbejdžanom oko Arcaha koji se vodio od 1991-1994, poznato je da je najmanje 115 Jermenki učestvovalo u borbama tokom sukoba.

Međutim, vojne akademije u Jermeniji nisu bile otvorene za žene sve do 2013. Vazduhoplovni institut Maršal Hanperiants, gde se školuju piloti i oficiri protivvazdušne odbrane, primio je 5 žena 2013. godine, što je prva vojna akademija koja je to učinila.

Sledeće godine, Vojni univerzitet Vazgen Sarkisjan primio je svoju prvu grupu kadetkinja. Tada, 2020. godine, supruga premijera Jermenije formirala je prvu vojnu jedinicu koja se sastoji od žena u istoriji ove drevne zemlje.

pripadnica erato jedinice puca iz rpk
Pripadnica Erato jedinice puca iz RPK

Avgusta 2020 godine, mesec dana pre ponovnog izbijanja nasilja nad spornim regionom, Ana Hakobjan, supruga premijera Nikola Pašinjana, prošla je sedmodnevni program obuke borbene gotovosti sa ženama iz Arcaha.

Sledećeg meseca, Hakobjan je kreirala dobrovoljni 45-dnevni program osnovne obuke za žene od 18 do 27 godina. Nakon uspešnog završetka programa, ove žene su mogle da izaberu da se zvanično pridruže oružanim snagama.

U oktobru, mesec dana nakon rata u Arcahu, Hakobjan je stvorio elitnu jedinicu od 13 žena pod nazivom Erato odred. Jedinica je dobila ime po jermenskoj kraljici Erato, koja je vladala tokom prelaska u sadašnju eru.

Žene odreda Erato su prošle intenzivniju vojnu obuku u pripremi za raspoređivanje na frontu. Početkom novembra, nakon opsežne procene, njihova jedinica je proglašena kvalifikovanom za borbu.

Sada, od poslednjeg prekida vatre, Hakobjan i odred Erato ostaju na oprezu u svojim zonama odgovornosti. Kada se vrati u Jerevan, Hakobjan planira da nastavi da razvija odred Erato rekavši: „Sve žene treba da idu u bitku kada je to potrebno.

erato pripadnica gradi odbrambene polozaje
Erato pripadnica gradi odbrambene položaje

Ana Hakobjan odgovorila je na poziv svoje nacije na akciju kada je to bilo potrebno, uprkos njenom statusu u Jermeniji. Svojom posvećenošću zemlji i njenim ljudima, kreirala je proces prijavljivanja za vojnu jedinicu za žene, zakazala njihovu obuku i dovela ih na prve linije zajedno sa svojim muškim kolegama.

Iako je sukob makar za neko vreme okončan, Jermenkama su otvorena vrata da služe svojoj zemlji i brane svoju domovinu.

1 KOMENTAR

  1. Sada Nagorno Karabah ode u Istoriju!Odličan primjer kako vladajuća nomenklatura,radi suprotno interesima svoje države.I sve žrtve,patnje,napori i trud se pokazaše uzaludnim!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave