NaslovnaNovostiIzrael: 200 vojnih pilota suspendovalo aktivnu dužnost, u znak protesta protiv reforme...

Izrael: 200 vojnih pilota suspendovalo aktivnu dužnost, u znak protesta protiv reforme pravosuđa

Oko 200 vojnih pilota izraelskog vazduhoplovstva suspendovalo je u petak svoju aktivnu rezervu u znak protesta zbog vladine reforme pravosuđa, javili su izraelski mediji.

Piloti, od kojih su neki “izvodili tajne izraelske operacije”, rekli su da su doneli odluku nakon govora premijera Benjamina Netanjahua u četvrtak uveče i da će preispitati svoju odluku za dve nedelje.

Ovaj prijavljeni protest borbenih pilota pridružuje se ranijem protestu 37 od 40 pilota borbenih aviona stacioniranih u 69. lovačkoj eskadrili IAF-a početkom marta. Na kraju su piloti 69. eskadrile odustali od protesta nakon što je dogovoreno da će voditi dijalog o reformi pravosuđa.

U drugom incidentu ranije ovog meseca, piloti El Al-a su odbili da odvezu premijera i njegovu suprugu Saru u Rim u državnu posetu Italiji.

Na sastanku sa Netanjahuom, ministar odbrane Joav Galan je izvršio pritisak na premijera da obustavi reformu pravosuđa kako bi pokušao da postigne kompromis. Međutim, Galan je na kraju povukao izjavu na Netanjahuov zahtev.

U izveštajima se navodi da je ministar odbrane obavestio Netanjahua o unutrašnjoj podeli u izraelskoj vojsci izazvanoj predloženom reformom, uz obrazloženje da su tenzije između odbrane i vlade izazvane kontroverzom o reformi pravosuđa postaju nepodnošljive.

Rezervisti iz elitne obaveštajne jedinice 8200 potpisali su u petak peticiju u kojoj se obavezuju da će odbiti da se dobrovoljno prijave za službu u rezervi sve dok zakon o reformi pravosuđa traje u Knesetu.

Sličan protest ukazalo je i 700 rezervista Nahal pešadijske brigade, koji su uputili pismo ministru odbrane Joavu Galantu i načelniku štaba odbrane Herzi Haleviju, pozivajući ih da učine sve što je u njihovoj moći da zaustave sudsku reviziju. „Ovo je kršenje društvenog ugovora. Ovo nije put države Izrael“, napisali su, prema Times of Israel.

f 35 ilustracija
F-35

Većina Izraelaca je regrutovana u vojsku na 2-3 godine, a neki i dalje služe kao aktivni rezervisti.

Rezervisti se smatraju posebno vrednim za oružane snage, s obzirom na njihovu zrelost i veštine, piše Rojters.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave