NaslovnaNovostiGeneralštab Severne Makedonije dogovorio prebacivanje 12 helikoptera Mi-24 Ukrajini

Generalštab Severne Makedonije dogovorio prebacivanje 12 helikoptera Mi-24 Ukrajini

Severna Makedonija će Ukrajini prebaciti 12 helikoptera Mi-24. Prebacivanje borbenih helikoptera održaće se 29. marta, što će značajno proširiti naoružanje ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, posebno u pozadini značajnih gubitaka ove tehnike u poslednje vreme.

Istih 12 vojnih helikoptera Mi-24 Skoplje je kupilo od Kijeva pre dve decenije.

Ministarka odbrane Severne Makedonije Slavjanka Petrovskaja zvanično je najavila da će ta zemlja poslati Ukrajini 12 helikoptera Mi-24 a da će nabaviti osam novih borbenih letelica zapadne proizvodnje.

Sve ovo je pokrenulo niz pitanja da li bi prebacivanje borbenih helikoptera u Ukrajinu predstavljalo pretnju po nacionalnu bezbednost zemlje, međutim, kako se ispostavilo, NATO je uverio Severnu Makedoniju da će vazdušni prostor države braniti grčko ratno vazduhoplovstvo.

Prema rečima šefa Ministarstva odbrane, „prebacivanje helikoptera u Ukrajinu neće oslabiti odbrambene sposobnosti Makedonije, jer se neki od helikoptera već neko vreme ni ne koriste“.

Od nedavno, Severna Makedonija aktivno snabdeva Ukrajinu svojim oružjem i municijom, međutim, očigledno je u pitanju pritisak Zapada ali i namere Severne Makedonije da dobije zapadnu vojnu opremu, budući da su dalje popravke sovjetske vojne opreme u Rusiji, Belorusiji i Ukrajini trenutno nemoguće, dok je ono što poseduju prilično zastarelo.

MAKEDONSKI Mi-24V
MAKEDONSKI Mi-24V

Poznato je da su svi helikopteri Mi-24 prebačeni u Ukrajinu u dobrom stanju, međutim, po svemu sudeći, Severna Makedonija ima veoma ograničen broj municije.

U avgustu prošle godine pojavile su se prve informacije da je Severna Makedonija ponudila Ukrajini nekoliko jurišnih aviona Su-25 Grač. Reč je o istim borbenim avionima koje je Skoplje nabavilo od Kijeva 2001.

Sa druge strane, vlada Slovačke odobrila je sporazum sa Ukrajinom o prebacivanju Kijevu 13 lovaca MiG-29 sovjetske proizvodnje i dva PVO sistema „Kub”.

1 KOMENTAR

  1. Во историјата на Македонија имало секогаш предавници ама како оваа “самопрогласена влада со помош на американските тајни служби кои распродаваат се што ќе стигнат почнувајки од вековното име, сопствени територии па се до сопствениот идентитет” никогаш и нема да има. Сите тие такви прозападни квинслиншки влади на Балканот па и пошироко во скорешна иднина ќе испопаѓаат како кула од карти

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave